de Marius Matei 10 Dec. 2019 709 |
Un sondaj Eurobarometru publicat de Parlamentul European arata ca libertatea de exprimare, drepturile omului si egalitatea de gen se inscriu in valorile fundamentale europene.
Conform sondajului, referitor la valorile europene, 48% dintre cetatenii care au raspuns sondajului spun ca protejarea drepturilor omului in intreaga lume este principala valoare pe care se bazeaza UE, urmata de libertatea de exprimare (38%), egalitatea de gen (38%) si solidaritatea intre statele membre ale UE (33%).
De asemenea, 52% dintre cetatenii europeni considera schimbarile climatice cea mai presanta problema legata de mediu si 59% dintre europeni sunt in favoarea apartenentei tarii lor la Uniunea Europeana, se arata in sondajul citat de Agerpres.
Se mentioneaza, totodata, ca pentru prima data schimbarile climatice ocupa primul loc intre prioritatile cetatenilor. O proportie de 32% dintre cetatenii participanti la sondaj mentioneaza combaterea schimbarilor climatice ca fiind cea mai importanta prioritate de care ar trebui sa se ocupe Parlamentul. Lupta impotriva saraciei si a excluziunii sociale (31%), combaterea terorismului (24%) precum si lupta impotriva somajului (24%) sunt urmatoarele prioritati ale cetatenilor, arata aceeasi sursa.
Sprijinul pentru apartenenta la UE ramane la un nivel inalt pentru al treilea an la rand si mai multi europeni isi doresc un Parlament European mai puternic, conform sondajului publicat marti. Sustinerea cetatenilor pentru Uniunea Europeana ramane la un nivel inalt pentru al treilea an consecutiv, conform sondajului Eurobarometru realizat de Parlamentul European in octombrie 2019.
In plus, 55% dintre romani considera ca apartenenta tarii lor la UE este un lucru bun. Rezultatele sondajului arata si o crestere a nivelului de satisfactie cu privire la modul in care functioneaza democratia in cadrul Uniunii Europene: 52% dintre europeni impartasesc acest sentiment, indicand contributia pozitiva a alegerilor din mai 2019 si a cresterii participarii la vot.
Cetatenii europeni si-ar dori ca Parlamentul European sa joace un rol mai puternic, 58% dintre cei care au raspuns sondajului pledand pentru un PE mai influent in viitor. Este o crestere cu 7 puncte procentuale fata de primavara anului 2019 si reprezinta cel mai bun rezultat pentru acest indicator din 2007.
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.