Cum a evoluat salarizarea in administratia publica in ultimii 15 ani

de Marius Matei 12 Iun. 2015 4622 5

Cum a evoluat salarizarea in administratia publica in ultimii 15 ani
In ultimii 15 ani, salariul mediu net in sectorul administratiei publice a crescut de aproape 12 ori, in timp ce profesorii au inregistrat salarii de 8,5 ori mai mari decat in anul 2000, iar in sistemul de sanatate veniturile angajatilor au crescut de 10 ori in aceeasi perioada, arata calculele ZF pe baza informatiilor publicate de Institutul National de Statistica.


Astfel, un angajat din administratia publica a castigat, in medie, un salariu de 1.829 de lei net in luna martie a acestui an, de aproape 12 ori mai mare decat nivelul din martie 2000, cand salariul mediu net in acest sector era de 208 lei.

In cazul persoanelor angajate in invatamant, salariile au crescut cu un ritm ceva mai scazut, astfel ca in martie 2015 castigul salarial mediu net in acest domeniu a fost de 1.613 de lei net, fata de nivelul de 189 de lei net incasat in aceeasi perioada de acum 15 ani.

In sanatate si asistenta sociala salariile au crescut de 10,5 ori, pana la un nivel mediu net de 1.578 de lei pe luna in 2015, fata de cel de 157 de lei inregistrat in anul 2000.

Asadar, functionarii din administratia publica, sector in care lucreaza in prezent circa 190.000 de persoane, au fost, cel putin in ultimii 15 ani, mai avantajati decat celelalte categorii de bugetari si decat angajatii din mediul privat in ceea ce priveste ritmul de cresteri salariale.

De altfel, salariul mediu net la nivelul intregii economii a fost in luna martie a acestui an de 1829 de lei pe luna, fiind de 9,6 ori mai mare decat nivelul inregistrat in martie 2000.




Marius Matei Autor: Marius Matei
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

5 comentarii
claudia 08-Iul-2015 14:45:39
Nici o evidențã statisticã nu reflectã realitatea. Toate statisticile sunt fãcute doar cã sã fie fãcute. Ultima majorare salarialã la funcționarii publici de execuție și la o anumitã categorie de funcționari publici cu funcții de conducere a avut loc la 1 octombrie 2008. De atunci nu a mai fost nici o creștere salarialã, dimpotrivã, salariile au scãzut cu 25 % în timpul guvernãrii Boc dupã care s-a revenit asupra loc cu creºteri procentuale în douã tranºe aici nu a fost vorba de nici o creºtere salarialã ci doar de o revenire la salariul de încadrare din 01.10.2008. Într-adevãr au crescu salariile la PRIMARI ºi VICEPRIMARI, ºi probabil ºi la alte categori de înalþi funcþionari publici, cu 1 iulie 2014 însã, la ceilalþi funcþionari nu s-au modificat salariile cu nici un procent. Mai mult, dacã un funcþionar public cu vechime de 25 % are un venit lunar brut care se compune din salariul de încadrare. sporul de vechime ºi alte sporuri acordate legal egal cu salariul minim pe economie, primeºte numai salariul minim pe economie. Mai mult, stabilirea salariului personalului din sectorul bugetar se face dupã un act normativ abrogat din anul 2009.
În sectorul privat statisticile aratã ºi mai rãu. La priâvaþi eºti angajat cu salariul minim pe economie sau cu timp parþial pentru cã dl. patron plãteºte contribuþiile cãtre bugetul statului dupã acest salar. În realitate pe lângã salariul pe care îl primeºti pe statul de platã dacã existã patronul te plãteºte, la negru, cu o sumã în plus, sumã ce nu este evidenþiatã în nici o statisticã. De aici apare ºi percepþia potrivit cãreia cei din sectorul bugetar o duc foarte bine, nu lucreazã nimici ºi au salarii bune iar cei din sectorul privat lucreazã mult cu salarii mici.
ion 17-Iun-2015 20:26:17
Acest domn nu stiu ce statistici si informatii are. Dar este pe langa acest subiect rau de tot.Admintratia publica a fost cea mai defavorizata categorie de bugetari in ultimii 10 ani. In sanatate si in invatamant s-au marit salariile cel mai mult in ultimii ani, iar drept multumire atat profesoriicare fac meditatii pe rupte , acasa cat si medicii care chiulesc de la serviciul de la stat in timpul programului de lucru, pentru a profesa in clinicile private isi fac treaba tot mai prost. In fine..Mie sila rau de aceste statistici ..si de cei care le promoveaza.
SUCIU DAN 15-Iun-2015 17:45:58
SALARIILE ANGAJATIILOR DIN PRIMARII,SI DIN ADMINISTRATIA LOCALA,NU AU CRESCUT DIN 2010,TOT ATUNCI SAU TAIAT O MULTIME DE VENITURI,LUAM IN MANA INTRE 724-900 DE LEI CHIAR CU FACULTATE,IMPRUMUTAM BANI CA SA TRAIM DAR TREBUIE RESTITUITI.
DE LA 1 IULIE IN PRIMARII TRAS LA INDIGOU: ANGAJAT MATURATOR CU 8 CLASE=ANGAJAT REFERENT CU BAC=ANGAJAT CONSILIER CU LICENTA=DE INCADRARE 1050 DE LEI=IN MANA 777 DE LEI.POTI TRAI NUMAI CU 777 DE LEI?
GUVERNUL PONTA DACA VREA POATE SA ABROGE ORDONANTA BOC SI POATE ACORDA ANGAJATIILOR DIN ADMINISTRATIA LOCALA DIN PRIMARII,MACAR NORMA DE HRANA ,IAR CAND VA FI PROMULGATA LEGEA UNITARA.
PENTRU LEGEA UNITARA GUVERNUL A SPUS CA TREBUIE O MIE DE DEMERSURI: MAI INTAI TREBUIE VOTAT CODUL FISCAL,APOI DISCUTII CU FONDUL MONETAR SI COMISIA EUROPEANA APOI VOTATA LEGEA.
AZI 15 IUNIE 2015 ERA PROPUS SA SE DEZBATA IN PARLAMENT LEGEA PRIVIND INDEMNIZATIILE SPECIALE,CONSISTENTE,NESIMTITE,NERUSINATE PENTRU PARLAMENTARI,AR FI BINE SA SE VOTEZE LA VEDERE SA VADA ALEGATORII CE APRTID CE PARTIDE ISI PERMIT ACESTE MONSTRUOZITATI.PENTRU ACESTE INDEMNIZATII NESIMTITE,SPECIALE PENTRU PARLAMENTARI NU ESTE NECESAR: SA SE VOTEZE CODUL FISCAL,DISCUTII CU FMI SI CU COMISIA EUROPEANA.
INTR-O RARA IN CARE VEDEM LA STIRI OAMENI CARE SE ARUNCA DE PE BLOC DIN CAUZA SARACIEI,PARLAMENTARII ISI PERMIT ACESTE OBRAZNICII.
ionica 15-Iun-2015 09:13:29
In anul 2002, aveam un salariu de 2 milioane-200 lei net-iar acum am 1100 lei net. Este socoteala de aritmetica de cls II -a, nu de-ale "specialistilor" din INS ! Dar se doreste sa fie mintita si manipulata, tot din pacate, OPINIA PUBLICA !
ionica 15-Iun-2015 09:02:47
D-le MM, nu mai scrieti articole legate de mincinosii de la INS, ca sunt rupti tare de realitate ! Cum puteti sa spuneti ca in Adm Publ a crescut salariul mediu de 12 ori ? Poate nu stiti ce inseamna Venitul Real, care era mai indestulator prin anul 2000 fata de cel de-acum ! Dar, dupa cum se vede, traim , din pacate, inconjurati numai de minciuni si de mincinosi !

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016