de Ana Tudor 11 Iul. 2016 5145 |
Avansarea personalului incadrat pe functii de executie in gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca se face in 2016 prin incadrarea in clasele de salarizare corespunzatoare vechimii in munca dobandite, prevazute la art. 11 alin. (3) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Vom analiza in continuare un studiu de caz in acest sens: Cum procedez sa majorez salariul unui angajat contractual daca a atins un nou prag de vechime? In prezent are salariul de baza 1.294 de lei si este angajat pe postul de muncitor calificat.
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Potrivit art. 5 alin.(1) din OUG 57/2015, cu modificarile si completarile ulerioare, lege care stabileste
Salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016 se stabileste conform art. 5 alin.(1) din OUG 57/2015, cu modificarile si completarile ulerioare. Legislatia prevede ca personalul beneficiaza de o majorare a salariului de baza avut, corespunzator numarului de clase de salarizare succesive suplimentare multiplicat cu procentul prevazut la art. 10 alin. (5) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, fara acordarea salariului aferent clasei de salarizare prevazut in anexele la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz.
Salarizarea personalului platit din fonduri publice in 2016 se realizeaza conform art. 5 alin.(1) din OUG 57/2015, cu modificarile si completarile ulerioare.
Transele de vechime in munca, in functie de care se acorda cele 5 gradatii potrivit alin. (2) al art.11 din Legea 284/2010, respectiv clasele de salarizare sunt urmatoarele:
- gradatia 1 - de la 3 la 5 ani - 3 clase succesive de salarizare suplimentare fata de nivelul minim al fiecarei functii – 7,5%;
- gradatia 2 - de la 5 la 10 ani - doua clase succesive de salarizare suplimentare fata de cele detinute pentru gradatia 1 – 12,5%;
- gradatia 3 - de la 10 la 15 ani - doua clase succesive de salarizare suplimentare fata de cele detinute pentru gradatia 2 – 17,5%;
- gradatia 4 - de la 15 la 20 de ani - o clasa succesiva de salarizare suplimentara fata de cele detinute pentru gradatia 3 – 20%;
- gradatia 5 - peste 20 de ani - o clasa succesiva de salarizare suplimentara fata de cele detinute pentru gradatia 4 – 22,5%.
Conform legislatiei in vigoare, este necesar sa stabiliti in ce transa de vechime trece salariatul in cauza si apoi sa identificati gradatia corespunzatoare si sa acordati numarul de clase de salarizare suplimentare expres prevazute pentru fiecare gradatie in parte. Este necesar sa precizam ca, diferenta dintre doua clase de salarizare succesive este de 2,5% din salariul de baza, solda/salariul de functie, indemnizatia lunara de incadrare, utilizandu-se rotunjirea la a doua zecimala a coeficientilor de ierarhizare aferenti claselor de salarizare (art.10 alin.(5) din Legea 284/2010).
Analizand situatia prezentata, apreciem ca clasele aferente salariului angajatului respectiv tebuie suplimentate cu numarul de clase aferente gradatiei de vechime la care acesta este indreptatit.
Deoarece nu se precizeaza daca salariul de 1.294 lei este salariul de incadrare sau contine deja sporul de vechime la care este indreptatit in prezent salariatul sau alte sporuri, mentionam ca aceasta suma se va majora cu numarul de clase suplimentare aferente noii transe de vechime.
Astfel, daca salariatul in cauza ar trece din transa de vechime aferenta gradatiei 2 pentru care primeste 5 clase succesive de salarizare (5*2,5%=12,5%) in cea aferenta gradatiei 3, acesta trebuie sa mai primeasca inca doua clase succesive de salarizare suplimentare fata de cele detinute pentru gradatia 2, adica un spor total de 17,5% aplicat la salariul de incadrare.
Sursa: Portal Institutii Publice
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.