de Ioana Stoica 30 Apr. 2020 936 |
In ce priveste Legea 19/17.03.2020 si a art.32 din Decretul 195/2020, majorarea de 75% pentru personalul care lucreaza in sanatate se acorda de la data depunerii cererii sau de la data instituirii starii de urgenta (16.03.2020)? De asemenea, aceasta majorare se acorda si personalului care isi desfasoara munca la domiciliu. sau telemunca?
Raspunsul specialistului:
Potrivit dispozitiilor art. 3^1 din Legea nr. 19/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, personalul prevazut la art. 32 alin. (1) din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei are dreptul la o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, in cuantumul prevazut la art. 3 alin. (1), corespunzator numarului de zile lucratoare din perioada starii de urgenta in situatia in care celalalt parinte nu beneficiaza de drepturile prevazute la art. 1 sau in prezentul articol.
Astfel, in cuprinsul art. 32 alin.(1) din Decretul 195/2020, se precizeaza ca pe perioada starii de urgenta, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, nu se aplica angajatilor sistemului national de aparare, angajatilor din penitenciare, personalului din unitatile sanitare publice si altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri, si al ministrului transporturilor, infrastructurii si comunicatiilor, dupa caz.
Personalul prevazut la alin. (1) al art. 32 are dreptul la o majorare a salariului in cuantumul prevazut la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 19/2020, in situatia in care celalalt parinte nu beneficiaza de drepturile reglementate in aceasta lege.
Aceste ultime dispozitii sunt in mod identic reglementate si in cuprinsul art. 47 din Decretul Presedintelui Romaniei nr. 240/2020.
Ca atare, pentru aceasta categorie de personal legiuitorul a stabilit acordarea unei majorari salariale in locul zilelor libere platite la care au dreptul celelalte categorii de personal conform Legii nr. 19/2020. Majorarea acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, este stabilita in cuantumul prevazut la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 19/2020, corespunzator numarului de zile lucratoare din perioada starii de urgentain situatia in care celalalt parinte nu beneficiaza de drepturile prevazute la art. 1 din respectiva lege sau in prezentul articol.
Totodata, desi la art. 4 din Legea nr. 19/2020 se prevede ca numarul de zile lucratoare pentru care se acorda majorarea prevazuta la art. 3^1 alin. (1) se stabilesc de catre Guvern, prin hotarare, pentru fiecare situatie dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) si art. 3^1, un astfel de act normativ nu a fost aprobat pentru situatia de la art. 3^1 anterior citata.
Astfel, se observa ca, desi art. 3^1 si art.4 au fost introduse in Legea nr. 19/2020 prin OUG 30/2020, HG nr. 217/2020 nu a fost modificata in mod corespunzator, in cuprinsul acestui act normativ nefiind detaliat numarul zilelor lucratoare pentru fiecare situatie dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) si art. 3^1, mai exact nefiind reglementata intr-un mod aparte situatia de la art. 3^1 din legea precitata.
Insa, avand in vedere ca in cuprinsul art. 3^1 din Legea 19/2020 se precizeaza ca aceasta majorare este stabilita in cuantumul prevazut la art. 3 alin. (1) din Legea 19/2020, corespunzator numarului de zile lucratoare din perioada starii de urgentain situatia in care celalalt parinte nu beneficiaza de drepturile prevazute la art. 1 din respectiva lege sau in prezentul articol, apreciem ca aceste zile vor fi determinate exact conform celor stabilite de legiuitor.
In opinia noastra, desi la nivel primar legiuitorul nu a stabilit obligatia intocmirii unei cereri, prin proceduri interne de acordare a acestei majorari salariale, se poate reglementa necesitatea depunerii de catre persoanele indreptatite a unei cereri initiale (depusa in prima luna de acordare) insotita de documente doveditoare sau care sa contina elemente suplimentare, cum ar fi numele si prenumele copiilor acestuia, precum si data la care copiii implinesc varsta de 12 ani sau, dupa caz, 18 ani pentru cei cu dizabilitati, care sa dovedeasca incidenta dispozitiilor si incadrarea in categoria beneficiarilor prevazuti de lege.
In acest context, facem precizarea ca, personalul indreptatit conform legii sa beneficieze de aceasta majorare este nominalizat de catre conducatorul unitatii in care isi desfasoara activitatea si beneficiaza de acest drept, in opinia noastra,incepand cu data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2020 si a HG nr. 217/2020, pe durata starii de urgenta, data depunerii cererii neprezentand, in opinia noastra, relevanta din perspectiva datei acordarii drepturilor salariale suplimentare, aceasta fiind doar un document justificativ prin care sunt depuse documentele care dovedesc indeplinirea conditiilor de catre beneficiari.
Conform celor publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale pe pagina de internet de aici, Legea nr. 19/2020 se aplica la propriu incepand cu data de 21 martie 2020, respectiv data publicarii Hotararii de Guvern nr. 217/2020 in Monitorul Oficial, hotarare care stabileste efectiv numarul de zile libere, modul efectiv de aplicare a legii si modalitatea prin care angajatorii pot deconta sumele de bani.
Prin urmare, in opinia noastra, aceasta majorare este un drept infiintat de legiuitor de la data intrarii in vigoare a normei de nivel primar, respectiv a Legii nr. 19/2020, de la17 martie 2020, dar a carui acordare efectiva se realizeaza incepand cu data de 21 martie 2020, in conditiile stabilite prin Normele sale de aplicare, aprobate prin HG nr. 217/2020.
Totodata, avand in vedere ca dispozitiile Legii nr. 19/2020 sunt incidente tuturor acelor categorii de personal pentru care nu se poate realiza munca la domiciliu sau telemunca, indiferent de domeniul de activitate in care activeaza respectiva persoana (majorarea fiind acordata acelor categorii de persoane care daca n-ar fi lucrat in domeniile nominalizate la art. 32 si 47 din decretele Presedintelui 195/2020 si 240/2020 ar fi avut vocatie si ar fi putut beneficia de zilele libere platite acordate in temeiul Legii nr. 19/2020, lege care se aplica doar daca nu este posibila munca la domiciliu sau telemunca), apreciem ca majorarea salariala in discutie se acorda tocmai pentru asigurarea continuitatii activitatii, in forma in care era desfasurata in mod regulat. Ca atare, apreciem ca activitatea acelor categorii de personal expres nominalizate de legiuitor in cuprinsul decretelor amintite anterior presupune prezenta efectiva a acestor persoane la serviciu, astfel cum aceasta se desfasoara in mod curent (in cadrul penitenciarelor, spitalelor, in bazele militare, s.a.), nefiind acordata in situatie de munca la domiciliu sau telemunca, aceasta aparand ca nejustificata prin raportare la scopul actelor normative sus-mentionate.
Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.