Legea nr. 103/2023 in ceea ce priveste salarizarea functionarilor publici - cand se va aplica?

de InfoInstitutii.ro 04 Mai. 2023 1202

Legea nr. 103/2023 in ceea ce priveste salarizarea functionarilor publici - cand se va aplica?
"Cu ce data se aplica Legea nr. 103/2023 in ceea ce priveste salarizarea functionarilor publici, adica incepand cu luna noiembrie 2022, asa cum este aplicat primarilor si viceprimarilor sau incepand cu luna aprilie? Pentru ca stim ca salariile depind de plafonul indemnizatiei viceprimarului. Care ar fi baza legala pentru a nu acorda retroactiv aceste drepturi functionarilor incepand cu noiembrie? In alta ordine de idei, aceste majorari se pot aproba doar prin hotarare de Consiliu Local sau prin Dispozitia primarului privind actualizarea salariilor?"


Raspunsul specialistului: 

Conform fisei legislative, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr.115/2022 pentru completarea art.I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, avand Plx 525/2022, a fost promulgata in data de 13.04.2023, prin Decret nr. 436/2023, devenind Legea nr.103/2023.

Potrivit prevederilor constitutionale, art. 78 din Constitutia Romaniei, republicata, legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei.

 

Desi, ca regula, conform principiilor constitutionale (art.15 alin.(2) din Constitutia Romaniei, republicata), legea dispune numai viitor, asadar nu poate fi aplicata retroactiv cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile, textul alin.(4^4) introdus la art.I prin Legea nr.103/2023 mentioneaza ca, incepand cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizatiilor lunare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice prevazut in anexa nr. IX lit. C la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste prin inmultirea coeficientului prevazut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, cu salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit potrivit legii pentru anul 2021.

 

Prin urmare, desi este vadit retroactiva, intrucat textul legii nu este atacat pentru neconstitutionalitate pe acest considerent, se prezuma a fi legal. Intrucat in cuprinsul acesteia se mentioneaza data de la care se stabilesc de alta maniera indemnizatiile personalului vizat, respectiv 1 noiembrie 2022, aparent de la data intrarii in vigoare a Legii nr.103/2023 indemnizatiile urmeaza sa fie stabilite de maniera prevazuta in cuprinsul acesteia, cu respectarea dispozitiilor art.II din OUG nr.115/2022 conform carora aplicarea prevederilor art. I se face cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.

 

Insa, subliniem ca Legea 103/2023 se aplica pentru viitor, doar cuantumul brut al indemnizatiilor lunare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice prevazut in anexa nr. IX lit. C la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, urmand a fi stabilit inclusiv incepand cu noiembrie 2022 prin inmultirea coeficientului prevazut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, cu salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit potrivit legii pentru anul 2021.

 

Acest lucru nu echivaleaza automat cu recalcularea salariilor celorlalte categorii de personal, legea neavand dispozitii in acest sens.
Prin urmare, chiar daca indemnizatiile vizate sunt majorate retroactiv, acest aspect nu presupune si nu autorizeaza recalcularea drepturilor salariale ale celorlalte categorii de personal. Pentru perioada anterior intrarii in vigoare a legii in discutie.

 

Intr-adevar, odata cu intrarea in vigoare a acestor prevederi legale pentru viitor, nivelul veniturilor salariale se stabileste, in conditiile prevazute la alin. (1) si (3), fara a depasi nivelul indemnizatiei lunare a functiei de viceprimar sau, dupa caz, a indemnizatiei lunare a vicepresedintelui consiliului judetean, sau, dupa caz, a viceprimarului municipiului Bucuresti, corespunzator nivelului de organizare: comuna, oras, municipiu, sectoarele municipiului Bucuresti, primaria generala a municipiului Bucuresti, exclusiv majorarile prevazute la art. 16 alin. (2), cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli, nivelul fiind in fapt cel rezultat din aplicarea Legii nr.103/2023.

Prin urmare pentru a acorda majorarile in discutie, apreciem ca trebuie sa existe norma expresa. Or, intrucat legiuitorul nu a reglementat acest aspect, dispozitiile in discutie fiind de stricta aplicare doar pentru situatia expusa, apreciem ca la acest moment nu exista temei legal pentru recalcularea celorlalte drepturi salariale ci doar pentru stabilirea, pentru viitor, a unei noi limite a veniturilor.

 

Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016