de Ioana Stoica 18 Feb. 2014 4195 |
Activitatea personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar se realizeaza intr-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe saptamana.
Norma didactica pentru personalul din invatamantul preuniversitar este stabilita si potrivit art. 8 din Ordinul nr. 5.560 din 7 octombrie 2011 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din invatamantul preuniversitar in anul
scolar 2012-2013.
Actele normative mentionate nu stabilesc o limita maxima privind norma didactica exercitata de un cadru didactic titular in regim de plata cu ora, astfel vor fi incidente prevederile art. 35 privind cumulul de functii, din Codul Muncii.
Orele desfasurate peste norma didactica pun problema conditiilor cumulului. Din Legea Educatiei Nationale a fost eliminata prevederea potrivit careia numarul maxim de ore platite in regim de plata cu ora pentru personalul titular nu poate depasi norma didactica minima, indiferent de institutia la care se efectueaza.
In situatia in care in cadrul unitatilor de invatamant normele/posturile didactice nu pot fi acoperite cu titulari, personalul didactic din invatamantul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul stiintific de doctor, care dovedeste competenta profesionala deosebita, poate fi mentinut, cu aprobarea anuala a consiliului de administratie, ca titular in functia didactica pana la 3 ani peste varsta de pensionare.
In cazul personalului didactic care a avut calitatea de titular, insa nu a depasit cu 3 ani varsta de pensionare, i se poate recunoaste aceasta calitate de catre consiliul de administratie, cu conditia renuntarii la pensie pe perioada in care ramane titular.
In aceasta situatie, se mentine interdictia cumulului pensiei cu salariul, dar este posibila mentinerea persoanei in activitate, dupa implinirea varstei de pensionare, atat in cazul functiilor de executie, cat si in cazul celor de conducere.
Mai mult, au fost abrogate urmatoarele mentiuni:
1. "dupa data implinirii varstei legale de pensionare, se interzice indeplinirea oricarei functii de conducere, de indrumare sau de control";
2. "in invatamantul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere, sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare";
I se poate recunoaste anual calitatea de titular, de catre senatul universitar, personalului didactic care a indeplinit conditiile de pensionare, cu conditia renuntarii la pensie pe perioada in care alege sa ramana titular.

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.