Veniturile bugetului general centralizat al unitatilor admnistrativ teritoriale pe anul 2020

de Cristian Tanase 17 Dec. 2019 801

Veniturile bugetului general centralizat al unitatilor admnistrativ teritoriale pe anul 2020
Veniturile bugetului general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale pe anul 2020 sunt estimate la 82,3 miliarde de lei, reprezentand 7,3% din produsul intern brut, potrivit Raportului privind situatia macroeconomica pe anul 2020 si proiectia acesteia pe anii 2021-2023, publicat marti dimineata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.


Veniturile totale ale bugetelor locale se estimeaza la 62,874 miliarde de lei, reprezentand 5,6% din produsul intern brut, in timp ce veniturile celorlalte bugete de la nivelul autoritatilor administratiei publice locale reprezinta 1,7% din produsul intern brut, se arata in raportul citat de Agerpres.

Conform aceleiasi surse, veniturile proprii ale bugetelor locale (formate din impozite, taxe, contributii, alte varsaminte, alte venituri) sunt estimate la 13,13 miliarde de lei si reprezinta 20,9% din totalul veniturilor bugetelor locale, in crestere cu 0,7 puncte procentuale fata de nivelul estimatului anului 2019.

Nivelul impozitului pe venit estimat a fi incasat in anul 2020 este de 26,221 miliarde de ei, iar impozitul estimat a se incasa la nivelul fiecarei unitati administrativ - teritoriale va ramane integral in judetul pe raza caruia a fost incasat.

De asemenea, se mentioneaza in acelasi raport ca sumele defalcate din TVA la nivelul judetelor sunt estimate la 1,6 miliarde de lei si vor fi destinate, printre altele, finantarii serviciilor sociale din sistemul de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finantarii cheltuielilor determinate de implementarea Programului pentru scoli al Romaniei, in perioada ianuarie-iunie a anului scolar 2019-2020, finantarii drepturilor copiilor cu cerinte educationale speciale care frecventeaza invatamantul special, finantarii institutiilor de cultura descentralizate incepand cu anul 2002, finantarii cheltuielilor de functionare ale caminelor pentru persoane varstnice de la nivelul judetelor, finantarii drepturilor stabilite de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar special a copiilor provenind din familii defavorizate.

La nivelul comunelor, oraselor si municipiilor, sumele defalcate din TVA sunt estimate la aproximativ 4,45 miliarde de lei, iar sumele vor finanta, printre altele, cresele si ajutorul pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri, pentru beneficiarii de ajutor social.

Drumurile judetene si comunale vor primi o finantare de 600 de milioane de lei, iar repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale se face in functie de lungimea si starea tehnica a drumurilor, prin hotarare, de catre consiliul judetean, dupa consultarea primarilor.

Pe de alta parte, subventiile de la bugetul de stat se ridica la 3,97 miliarde de lei si vor merge catre finantarea investitiilor derulate potrivit Programului National de Dezvoltare Locala (2,2 miliarde de lei), sustinerea derularii proiectelor finantate din fonduri nerambursabile (FEN) postaderare (675,8 milioane lei) implementate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, finantarea sanatatii (110 milioane lei) si investitiilor in sanatate (206,4 milioane lei), retehnologizarea centralelor termice (70 milioane lei), finantarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap (58 milioane lei) si acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri (5 milioane lei).

Bugetul general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale (BGCUAT), estimat pe anul 2020, este rezultat din cumularea veniturilor si cheltuielilor bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, judetelor si municipiului Bucuresti, bugetelor institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii din bugetele locale sau integral din venituri proprii, bugetului imprumuturilor externe si interne si a bugetului fondurilor externe nerambursabile si reflecta dimensiunea efortului financiar public al unitatilor administrativ-teritoriale pe anul 2020, precizeaza autorii documentului publicat de Ministerul Finantelor.

Proiectul de buget pe anul 2020 este construit pe o crestere economica de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% si o rata medie a inflatiei de 3,1%.

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016