de Ioana Stoica 19 Ian. 2024 1058 |
Va informam ca Romania si Bulgaria au inregistrat, in 2022, cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final al gospodariilor populatiei, in cadrul statelor membre UE, acesta fiind cu 41% mai mic decat media UE. Aceste informatii au fost publicate de catre Institutul National de Statistica (INS), in data de 18 ianuarie.
Precizam ca Romania este urmata de Polonia, cu 38% sub media UE.
La polul opus, cel mai ridicat nivel al preturilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a inregistrat in Danemarca (49% peste media UE), urmata de Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) si Finlanda (26% peste media UE).
Indicii nivelului preturilor exprima cate unitati din aceeasi moneda sunt necesare pentru a cumpara un volum identic de bunuri si servicii in tari diferite, pentru fiecare grupa de bunuri si servicii. In anul 2022, pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final se platesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, iar la cele doua extreme, 149 euro in Danemarca si respectiv 59 euro in Romania si Bulgaria.
Romania este cel mai ieftin stat membru pentru grupa "Alimente si bauturi nealcoolice" (72%), urmata de Polonia (73%), iar la polul opus se afla Danemarca si Luxemburg, avand cel mai ridicat nivel al preturilor pentru aceasta grupa de produse (121%), conform Eurostat, citat de INS.
Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupele "Bauturi alcoolice si tutun" (66%), "Imbracaminte si incaltaminte" (80%) si "Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili" (38%), urmata de Polonia, pentru grupele "Bauturi alcoolice si tutun" (73%) si "Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili" (39%).
Danemarca are cel mai ridicat nivel al preturilor pentru produsele cuprinse in grupa "Imbracaminte si incaltaminte" (133%), iar Irlanda este cea mai scumpa tara din UE la produsele din grupele "Bauturi alcoolice si tutun" (216%) si respectiv "Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili" (195%), conform Agerpres.
Bulgaria si Romania au cel mai scazut nivel al preturilor dintre tarile UE pentru grupa "Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei" (71%).
Ungaria ramane cel mai ieftin stat membru pentru grupa "Transport" (70%), urmata de Polonia pentru grupa "Recreere si cultura" (62%), iar Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupa servicii de cazare si restaurante (50%).
Luxemburg are cel mai mare nivel al preturilor pentru "Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei" (128%) dintre statele membre, iar Danemarca este cea mai scumpa tara din UE la grupele "Transport" (129%) , "Recreere si cultura "(143%) precum si la serviciile de cazare si restaurante (154%)...mai multe pe INS >>>
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.