de Mihaela Croitoru 02 Dec. 2019 1087 |
Va aducem la cunostinta ca CNAS a semnat un Acord - cadru pentru o perioada de 3 ani in baza caruia va fi reluata tiparirea si distributia de carduri europene de sanatate.
In urma licitatiei desfasurate conform reglementarilor legale in vigoare, a fost atribuit acordul - cadru, la un pret unitar pentru un card european de 7 lei + TVA. Aceste costuri de productie si distributie sunt suportate din FNUASS (Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate), beneficiarul primind cardul gratuit.
Cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS) ofera dreptul la asistenta medicala devenita necesara in timpul sederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spatiul Economic European sau Confederatia Elvetiana. Cardul european nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru al UE/SEE/Confederatia Elvetiana in scopul obtinerii unui tratament medical planificat.
Conform comunicatului oficial, CEASS acopera doar serviciile medicale obtinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate sociala din tara respectiva. Pentru anumite servicii, este posibil sa fie necesara co-plata, chiar daca in Romania aceleasi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurari din tara in care sunt acordate aceste servicii.
Cardul se elibereaza la solicitarea asiguratului, care va depune in scris, la sediul casei de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla, o cerere - tip. in termen de 7 zile de la depunerea solicitarii, cardul va fi primit de asigurat la adresa de domiciliu, prin servicii postale.
"Analizam posibilitatea dezvoltarii aplicatiei cardului european de sanatate in asa fel incat sa nu mai fie obligatorie deplasarea solicitantului la casa de asigurari de sanatate, iar cererea de eliberare a cardului sa poata fi transmisa si online", a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.
De asemenea, mentionam ca Certificatul de inlocuire Provizorie a Cardului European de Sanatate, in perioada de valabilitate inscrisa pe document, ofera aceleasi drepturi ca si Cardul European de Asigurari de Sanatate.
Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurari de Sanatate este de doi ani de la data emiterii, potrivit comunicatului oficial.

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.