de Ana Tudor 10 Feb. 2014 1972 |
Comisiile Juridica, pentru Aparare si Administratie din Senat propun ca limita maxima de viteza in localitati sa fie de 60 km/h, potrivit unui amendament la proiectul de lege de modificare a Codului rutier, adoptat, luni, de membrii acestor comisii.
Reprezentantii comisiilor u aprobat un amendament al presedintelui Comisiei pentru administratie, Darius Valcov (PSD), la proiect de lege pentru modificarea Ordonantei de urgenta 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Senatorii au votat ca limita maxima de viteza in afara localitatilor sa fie de 110 km/h pe drumurile expres, pentru posesorii de permis auto categoria B.
In prezent, limita de viteza pe pe drumurile expres, precum si pe cele nationale europene (E) este de 100 km/h, iar in localitati este de 50 km/h.
Comisiile juridica, pentru aparare si administratie publica din Senat au decis, luni, mentinerea in Codul Rutier a prevederii potrivit careia, pentru amenzile contraventionale de pana 1.700 lei (20 puncte-amenda), contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzi.
Guvernul propusese, prin proiectul de lege pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aflat in dezbaterea celor trei comisii senatoriale, ca aceasta prevedere sa fie eliminata din viitorul Cod Rutier.
Propunerea de mentinere a acestei reglementari in Codul Rutier a fost facuta de presedinte Comisiei pentru administratie, Darius Valcov (PSD).
"Am decis sa mentinem actuala prevedere, pentru ca sunt pusi foarte multi oameni pe drumuri. Daca doresti sa iti platesti amenda pe loc de ce sa nu poti sa o faci?", a explicat acesta, la finalul sedintei..
Membrii comisiilor au hotarat, de asemenea, sa se mentina prevederea care stabileste ca, in acest caz, agentul constatator elibereaza contravenientului chitanta reprezentand contravaloarea amenzii, nemaifiind necesara incheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.
Senatorii au revenit, luni, prin vot, respingandu-l, asupra unui amendament adoptat anterior, propus de senatorul Nicolae Moga, prin care se instituia obligatia pentru conducatorii de autoturisme care au o vechime mai mica de un an de la obtinerea permisului de conducere sa fie insotiti de o persoana adulta, membru al familiei sau posesor al permisului de conducere cu o vechime de cel putin 5 ani, in deplasarea pe timp de noapte.
Acestia au respins, de asemenea, si amendamentul aprobat anterior care stabilea obligatia pentru soferii incepatori "sa nu conduca vehicule din categoria Β sau BE cu o putere a motorului mai mare de 110 kw" si "sa nu conduca vehicule din categoriile A1, A2 (daca nu a posedat anterior A1), B1, Β si BE pe timpul noptii pe drumurile acoperite cu gheata, zapada, polei".
Autor: Ana Tudor
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.