Declaratia comuna a Comisiei Europene si a Statelor Unite privind securitatea energetica europeana

de Cristian Tanase 28 Mar. 2022 534

Declaratia comuna a Comisiei Europene si a Statelor Unite privind securitatea energetica europeana
Statele Unite si Comisia Europeana se angajeaza sa reduca dependenta Europei de energia rusa. Ne reafirmam angajamentul comun fata de securitatea si sustenabilitatea energetice ale Europei si fata de accelerarea tranzitiei globale catre o energie curata.


Condamnand in termenii cei mai fermi invadarea in continuare a Ucrainei de catre Rusia, ne exprimam solidaritatea si sprijinul fata de Ucraina. Impartasim acelasi obiectiv de a aborda urgenta in materie de securitate energetica – de a asigura aprovizionarea cu energie a UE si a Ucrainei. Salutam progresele continue in directia integrarii fizice a Ucrainei cu pietele energiei din UE. Securitatea si sustenabilitatea energetice ale UE si ale Ucrainei sunt esentiale pentru pacea, libertatea si democratia in Europa.

 

Prin actiunea europeana comuna pentru o energie mai accesibila ca pret, mai sigura si mai durabila (REPowerEU), UE si-a confirmat obiectivul de a obtine independenta fata de combustibilii fosili rusi cu mult inainte de sfarsitul deceniului, inlocuindu-i cu surse de energie stabile, accesibile, fiabile si curate pentru cetatenii si intreprinderile din UE.

 

Grupul operativ privind securitate energetica

 

Statele Unite si Comisia Europeana vor institui imediat un grup operativ comun privind securitatea energetica, pentru a stabili parametrii acestei cooperari si a o pune in aplicare. Grupul operativ va fi prezidat de un reprezentant al Casei Albe si de un reprezentant al presedintelui Comisiei Europene.  

 

Acest grup operativ se va concentra asupra urmatoarelor chestiuni urgente:  

 

Statele Unite vor depune eforturi pentru a asigura, inclusiv in colaborare cu partenerii internationali, volume suplimentare de gaz natural lichefiat (GNL) pentru piata UE de cel putin 15 miliarde de metri cubi in 2022, cantitate care se preconizeaza ca va creste in viitor.
Statele Unite si Comisia Europeana vor depune eforturi pentru a reduce intensitatea gazelor cu efect de sera generate de toate noile infrastructuri GNL si de gazoductele asociate, inclusiv prin utilizarea energiei curate pentru a alimenta operatiuni in situri, prin reducerea scurgerilor de metan si prin construirea unei infrastructuri pregatite pentru hidrogen curat si din surse regenerabile.

 

Statele Unite se angajeaza sa mentina un mediu de reglementare favorabil, cu proceduri de revizuire si de actiune rapida in urma cererilor de autorizare a oricaror capacitati suplimentare de export de GNL care ar fi necesare pentru indeplinirea acestui obiectiv urgent in materie de securitate energetica si pentru sprijinirea obiectivelor RePowerEU, afirmand hotararea comuna de a pune capat dependentei UE de combustibilii fosili rusi pana in 2027.


Comisia Europeana va colabora cu guvernele statelor membre ale UE in vederea accelerarii procedurilor acestora de reglementare in materie de revizuire si stabilire a aprobarilor pentru infrastructura de import de GNL, astfel incat ele sa includa instalatiile terestre si gazoductele aferente care sa sprijine importurile prin intermediul navelor cu unitati plutitoare de regazeificare a depozitelor si al terminalelor fixe de import de GNL.


Comisia Europeana va colabora cu statele membre ale UE si cu operatorii de pe piata pentru a grupa cererile de GNL prin intermediul unei noi platforme energetice a UE, pentru volume suplimentare in perioada aprilie-octombrie 2022. Comisia Europeana va sprijini, de asemenea, mecanismele de contractare pe termen lung si va lucra in parteneriat cu SUA pentru a incuraja contractarea relevanta care sa sprijine deciziile finale de investitii privind atat infrastructura de export, cat si infrastructura de import de GNL.

 

Comisia Europeana va colabora cu statele membre ale UE pentru a asigura o cerere stabila de GNL suplimentar din SUA de aproximativ 50 miliarde m3/an cel putin pana in 2030, intelegandu-se ca formula de pret pentru aprovizionarea cu GNL a UE ar trebui sa tina cont de indicatorii pe termen lung ai pietei si de stabilitatea cooperarii in ceea ce priveste cererea si oferta si ca aceasta crestere este in concordanta cu obiectivele noastre comune de zero emisii nete. In special, formula de pret ar trebui sa ia in considerare inclusiv pretul de depozit al gazului natural Henry Hub (Henry Hub Natural Gas Spot Price) si alti factori stabilizatori.

 

UE pregateste un cadru de reglementare actualizat privind securitatea aprovizionarii si a stocarii energiei. Acest lucru va spori certitudinea si previzibilitatea in ceea ce priveste securitatea aprovizionarii si necesitatile de depozitare si va asigura o cooperare mai stransa in cadrul UE si al tarilor partenere invecinate. Comisia Europeana a propus un regulament privind stocarea energiei pentru a se asigura ca infrastructura de stocare existenta este umpluta pana la 90 % din capacitate pana la data de 1 noiembrie a fiecarui an, cu dispozitii specifice de introducere treptata pentru 2022. Comisia Europeana se va coordona cu statele membre si va asigura transparenta in ceea ce priveste capacitatea de GNL disponibila in terminalele UE.


Statele Unite si Comisia Europeana vor implica principalele parti interesate, inclusiv sectorul privat, in formularea de recomandari imediate care sa reduca cererea globala de gaze prin accelerarea introducerii pe piata si a utilizarii tehnologiilor si masurilor in domeniul energiei curate in Europa si in Statele Unite, cum ar fi:

 

Crearea de parteneriate in domeniul tehnologiilor si al solutiilor de eficienta energetica, precum inmultirea dispozitivelor de raspuns la cerere (cum ar fi termostatele inteligente) si montarea accelerata de pompe de caldura si instalatii, extinderea achizitiilor publice pentru echipamente energetice curate, investitii in tehnologii inovatoare si renuntarea la combustibilii fosili.

 

Accelerarea planificarii si a aprobarii proiectelor privind energia din surse regenerabile si cooperarea strategica in domeniul energiei, inclusiv in domeniul tehnologiilor eoliene offshore.

 

Elaborarea unei strategii de accelerare a dezvoltarii fortei de munca pentru a sprijini implementarea rapida a tehnologiilor energetice curate, inclusiv extinderea energiei solare si eoliene...mai multe pe europa.eu >>>

 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016