de Ioana Stoica 25 Oct. 2022 554 |
REFERITOR LA EVIDENTA GESTIUNII DESEURILOR - Suntem o societate care genereaza din activitatea proprie o cantitate mica de deseri menajere (de la 3-7 angajati), deseuri de hartie/carton (3-4 kg/luna) si deseuri de plastic (2-3 kg/luna) pe punct de lucru. Conform legislatiei in vigoare suntem obligati sa tinem evidenta gestiunii deseurilor generate si sa o raportam pe punct de lucru.
Avem decizie de impunere de la Primarie. Primaria are contract cu colectorul autorizat, noi platim catre Primarie conform cantitatilor estimate a fi generate cum tinem evidenta gestiunii deseurilor generate si cum raportam catre APM? Va rugam sa ne ajutati cu un punct de vedere legat de situatiile prezentate, ne dorim sa fim in legalitate atat noi, cat si proprietarul la un eventual control.
Raspunsul specialistului:
Conform Oug 92/2021 privind regimul deseurilor art 48 (1) producatorii de deseuri, (care conform definitiei din OUG 92, pot fi cei ale caror activitati genereaza deseuri sau cei care efectueaza operatiuni de pretratare, amestecare care duc la modificarea compozitiei deseurilor), sunt raspunzatori de intocmirea si pastrarea evidentei gestiunii deseurilor. In speta dvs se considera ca proprietarul este producatorul deseurilor, in baza documentelor chirias-proprietar, acesta realizand intocmirea evidentei si raportarea catre APM. Se recomanda sa detineti si dvs evidenta lunar iar procesul verbal intre dvs si proprietar sa se intocmeasca pentru cantitatile de deseuri predate lunar, evidenda gestiunii deseurilor conform HG 856/2002 fiind lunara.
In aceasta situatie, neavand un contract cu o terta persoana care sa preia responsabilitatea producatorului de deseuri, dvs sunteti generatorul/producatorul responsabil, avand obligatia intocmirii, detinerii si transmiterii evidentei catre APM.
In aceasta situatie, pentru a tine evidenta deseurilor si a o putea demonstra in eventualitatea unui control al GNM, trebuie sa detineti Anexa 2/3 din Hg 1061/2008 pentru predarea si transportul deseurilor generate. In situatia in care sunt predate deseuri menajere sau asimilate, solicitati firmei de salubritate sau primariei bonurile emise pentru ridicarile de deseuri efectuate in luna respectiva de la punctul dvs de lucru, in care sa apara tipul de deseu ridicat, cantitatea si data ridicarii.
Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la Emediu >>>
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.