de Mihaela Croitoru 11 Dec. 2018 2495 |
Legea 292/2018 reglementeaza evaluarea impactului asupra mediului a proiectelor publice si private care pot avea efecte semnificative asupra mediului. Procedura de evaluare a impactului asupra mediului este condusa de catre autoritatile publice centrale sau teritoriale pentru protectia mediului, cu participarea autoritatilor publice centrale ori locale, dupa caz, care au atributii si responsabilitati specifice in domeniul protectiei mediului.
Publicata in: Monitorul Oficial nr. 1.043 din 10 decembrie 2018
Data intrarii in vigoare (la 30 de zile de la data publicarii in M. Of.): 09 Ianuarie 2019
Evaluarea impactului asupra mediului identifica, descrie si evalueaza, in mod corespunzator, pentru fiecare caz in parte, in conformitate cu prevederile prezentei legi, efectele semnificative directe si indirecte ale unui proiect asupra urmatorilor factori:
a) populatia si sanatatea umana;
b) biodiversitatea, acordand o atentie speciala speciilor si habitatelor protejate;
c) terenurile, solul, apa, aerul si clima;
d) bunurile materiale, patrimoniul cultural si peisajul;
e) interactiunea dintre factorii prevazuti la lit. a)-d).
SANCTIUNI
Constituie contraventie si se sanctioneaza nerespectarea prevederilor art. 20 alin. (1), art. 23 alin. (1) si (3) cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.
Art. 20 (1) In situatia in care, dupa emiterea acordului de mediu si inaintea obtinerii aprobarii de dezvoltare, proiectul a suferit modificari, titularul proiectului este obligat sa notifice in scris autoritatea competenta pentru protectia mediului emitenta cu privire la aceste modificari.
Art. 23 (1) Pentru proiectele prevazute de prezenta lege este interzisa realizarea acestora fara obtinerea deciziei etapei de incadrare/acordului de mediu si a aprobarii de dezvoltare.
Art. 23 (3) Titularii proiectelor au obligatia respectarii prevederilor deciziei etapei de incadrare, a acordului de mediu si a aprobarii de dezvoltare.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute se fac de personalul imputernicit din cadrul Garzii Nationale de Mediu.
Pentru incalcarea obligatiilor prevazute la art. 23 alin. (1) si (3) se aplica si sanctiunea complementara de desfiintare a lucrarilor si aducerea terenului la starea initiala, coroborat cu prevederile art. 17 din O.U.G. nr. 195/2005 privind protectia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare. Cheltuielile totale pentru efectuarea lucrarilor de desfiintare si aducerea terenului la starea initiala sunt suportate de titularul proiectului.
Incalcarea obligatiilor de desfiintare a lucrarilor si aducerea terenului la starea initiala constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 150.000 lei la 200.000 lei, pentru persoane juridice.
Prin intrarea in vigoare a acestui act normativ, Romania isi indeplineste obligatiile de transpunere in legislatia nationala a Directivei 2014/52/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului.

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.