de Ioana Stoica 04 Dec. 2015 1486 |
Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, Robert Sorin Negoita, si presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), Gheorghe Florea, au semnat un protocol de colaborare, printre directiile in care cele doua organizatii ar putea conlucra numarandu-se consultanta si educatia juridica.
"As vrea sa promovam o lege speciala privind consultanta juridica, dar nu numai, care sa uneasca zona de invatamant cu tot ceea ce inseamna administratia publica, evident asistati si de UNBR, pe de o parte, pe de cealalta parte o colaborare tot mai stransa pe tot ceea ce inseamna zona de legislatie", a declarat Negoita.
In opinia sa, AMR si UNBR pot colabora referitor la specializarea juristilor. "Ei ies cu diplome din facultati, sunt juristi, dar din cauza faptului ca invatamantul din Romania este foarte focusat pe partea de teorie si prea putin pe partea de practica la sfarsitul studiilor detinatorii de diploma nu stiu sa raspunda la intrebarea 'Ce stii sa faci?'", a afirmat Robert Negoita.
El a precizat ca, la Primaria sectorului 3, Directia Juridica se bazeaza pe cinci oameni. "La Primaria sectorului 3 avem aproape 30 de posturi in Directia Juridica, noi ne bazam pe vreo cinci, am scos la examen frecvent posturi la concurs, singurele ce se ocupa sunt cele de debutant... (Este nevoie de - n.r.) o lege speciala in care primariile, autoritatile publice locale care sunt intr-o situatie similara sa poata, de exemplu, pe acest parteneriat intre Asociatia Municipiilor din Romania si UNBR, in care eu vad sa intre si universitatile din domeniu, sa ia consultanta juridica fara proceduri complicate", a adaugat Negoita.
Potrivit lui Gheorghe Florea, ar putea fi organizate caravane de educatie juridica
. "Exista o criza de cunoastere a noii legislatii, inclusiv civila, penala, etc. din cauza ca nu a existat o pregatire corespunzatoare a populatiei cu privire la aplicarea unor legi noi care trebuie cunoscute. Din acest punct de vedere, avocatii au resurse suficiente ca in conlucrare cu primariile sa organizeze adevarate caravane de educatie juridica la nivelul comunitatilor locale incepand de la scoli, cartiere sau puncte vulnerabile, unde probleme privind un anumit tip de formare si educare juridica sunt absolut necesare", a mentionat presedintele UNBR.
El a semnalat "un deficit" cu privire la formarea profesionala a juristilor in domeniul administratiei publice. "Avem o scoala speciala de formare a avocatilor - Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, care isi desfasoara activitatea in centre teritoriale, avand legatura cu majoritatea municipiilor din Romania. Acolo formarea profesionala specifica avocatilor spre activitatile specifice administratiei publice locale impreuna cu Asociatia Municipiilor pe programe si proiecte ce intereseaza crearea de cadre specializate se poate face", a precizat Gheorghe Florea.
Presedintele UNBR a adaugat ca avocatii se pot implica in activitati de conlucrare cu privire la furnizarea de servicii juridice calificate municipiilor.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.