de Cristian Tanase 03 Nov. 2016 1040 |
Legea care le permitea alesilor locali sa faca parte din adunarile generale ale societatilor comerciale fara a fi platiti - scutindu-i de incompatibilitate in acest sens, a fost trimisa pentru reexaminare de presedintele Iohannis.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a refuzat sa promulge legea care elimina una dintre cele mai importante incompatibilitati pentru alesii locali.
Legea initiata de parlamentari PNL prevedea ca alesii locali - primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, conslierii locali si judeteni - ar putea face parte din adunarile generale ale societatilor comerciale, fara a fi platiti.
Deputatul liberal Ion Cupsa a precizat ca aceasta initiativa a PNL este absolut necesara pentru corelarea si reglementarea mandatului functiilor alesilor locali.
"Initiativa PNL permite primarului, viceprimarului, presedintelui si vicepresedintelui CJ de a fi reprezentant in AGA ale entitatilor economice care au fost infiintate sau la care exista participatie din partea unitatii administrativ teritoriale. Asa cum permite consilierilor locali, consilierilor judeteni sa ia parte, sa fie membri in CA la unitatile care au fost infiintate sau la care unitatile administrativ-teritoriale au participatii. Este o corectie absolut necesara. Indreptam necorelarile legislative cu privire la drepturile si obligatiile acestor alesi", a declarat Cupsa.
Iohannis a trimis legea inapoi spre reexaminare si arata ca "este incontestabil dreptul legiuitorului de a adapta regimul juridic al incompatibilitatilor in functie de noile realitati sociale si de necesitatea protejarii intereselor comunitatilor locale. Consideram insa ca interventiile legislative nu trebuie sa afecteze substanta acestui regim si trebuie sa fie realizate intr-o modalitate clara, previzibila, astfel incat, pe de o parte, alesul local sa-si poata conforma conduita, iar pe de alta parte sa fie exclusa posibilitatea unei interpretari care sa genereze o practica neunitara. Or, legea transmisa la promulgare nu raspunde acestor cerinte".
Aceeasi legea a fost criticata si de Agentia Natinala de Integritate.

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.