Recipienti de plastic utilizati ca ambalaj - se calculeaza si se declara la Fondul de mediu?

de Ioana Stoica 27 Nov. 2023 430

Recipienti de plastic utilizati ca ambalaj - se calculeaza si se declara la Fondul de mediu?
"Va lansez doua intrebari privind ambalajele puse pe piata si o intrebare privind deseurile de lemn (talas) 1. Deseu ambalaj lemn. Produsele pe care le importam sunt transportate pe paleti de lemn. Conforme legislatiei, acesti paleti ii incadram la deseu de ambalaj de lemn 15 01 03, drept pentru care pentru indeplinirea obiectivelor de reciclare am apelat la un OIREP...


Intrebarea mea este daca putem sa ii vindem catre salariatii companiei? In caz afirmativ, in momentul cand realizez evidenta de gestiune a deseurilor pentru raportarea catre Agentia pentru Protectia Mediului, ce cod de valorificare mentionez? Dar daca prelucrez lemn si este generat talas de lemn, pe acesta il pot da salariatilor sau este necesar sa il dam catre o persoana fizica autorizata/operator economic autorizat? 2. Deseu ambalaj plastic Privind importul pentru substante chimice in recipienti de plastic: cantitatea de plastic importata trebuie sa se ia in calcul la indeplinirea obiectivelor si pentru aceasta categorie?"

 

Raspunsul specialistilor:

 

1. a) In Ord. 578 din 2006 privind  Metodologia de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu se mentioneaza un mod de lucru privind incredintarea ambalajelor de lemn ca si combustibil alternativ la lemnele de foc. Conform art. 23 din Ord. 578/2006, operatorii economici care realizeaza in mod individual obiectivele anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje,  sunt obligati sa detina situatii  in baza documentelor financiar-contabile si a documentelor justificative pentru “cantitatile de deseuri de ambalaje din lemn, incredintate persoanelor fizice drept combustibil alternativ la lemnele pentru foc.”

 

Documente financiar-contabile si documente justificative sunt cel putin urmatoarele: factura, avizul de insotire, formularul de incarcare-descarcare deseuri nepericuloase prevazut in anexa nr. 3 la Hotararea Guvernului 1.061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei, anexa nr. VII la Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006 al Parlamentului European si al Consiliului, precum si cele prevazute in Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile conform semnificatiei termenilor specifici mentionata in Anexa 1 la metodologie.

Codul de valorificare mentionat in Anexa 3 din OUG 92/2021 privind regimul deseurilor este R1 – intrebuintarea in principal drept combustibil sau ca alta sursa de energie.

 

1b) Conform HG 1061 din 2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei art. 1, alin. (3) : “transportul deseurilor se realizeaza numai catre operatorii economici care detin autorizatie de mediu conform legislatiei in vigoare pentru activitatile de colectare/stocare temporara/tratare/valorificare/eliminare”.

 

2. Cantitatea recipientilor de plastic utilizati ca si ambalaj pentru materia prima importata se calculeaza si se declara la Fondul de mediu, fiind parte din veniturile Fondului pentru mediu conform OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, art. 9, alin. (1), lit. d) “o contributie de 2 lei/kg, datorata pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de ambalaje corespunzatoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si de valorificare prin reciclare, prevazute in anexa nr. 3, si cantitatile de deseuri de ambalaje care intra in instalatii de reciclare si/sau instalatii de valorificare, dupa caz, de catre: operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate, operatorii economici care importa/ achizitioneaza intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/ consum propriu, operatorii economici care supraambaleaza produse ambalate individual in vederea revanzarii/redistribuirii, operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere si operatorii economici care dau spre inchiriere, sub orice forma, cu titlu profesional, ambalaje”.

 

Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la emediu.ro. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in managementul deseurilor.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016