Romania primeste 500 de milioane euro pentru crearea de noi suprafete impadurite

de Ioana Stoica 22 Iun. 2022 276

Romania primeste 500 de milioane euro pentru crearea de noi suprafete impadurite
Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema de ajutoare a Romaniei in valoare de 500 de milioane EUR pusa la dispozitie prin intermediul Mecanismului de redresare si rezilienta (aMRRa) pentru a sprijini dezvoltarea de noi suprafete impadurite. Masura face parte din strategia Romaniei de asigurare a protectiei padurilor si a biodiversitatii. Schema va contribui, de asemenea, la obiectivele strategice ale UE legate de tranzitia verde.


Vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Schema in valoare de 500 de milioane EUR aprobata astazi va permite Romaniei sa creeze noi suprafete impadurite. Aceste paduri vor contribui la prevenirea eroziunii si a inundatiilor, la curatarea aerului si la combaterea schimbarilor climatice. Masura va contribui nu numai la obiectivele Pactului verde al UE, ci va sprijini, totodata, dezvoltarea economica a zonelor rurale din Romania.”

 

Masura notificata de Romania, care va avea un buget de 500 de milioane euro, va fi finantata integral prin Mecanismul de redresare si rezilienta, in urma evaluarii pozitive de catre Comisie a Planului de redresare si rezilienta al Romaniei si a adoptarii acestuia de catre Consiliu.

 

Schema, care se va desfasura pana la 30 iunie 2026, urmareste sa sprijine proprietarii de terenuri agricole adecvate pentru impadurire in vederea crearii de noi suprafete impadurite, ceea ce va avea un impact climatic pozitiv pe termen lung.

 

In cadrul schemei, se va oferi sprijin sub forma unor granturi directe proprietarilor publici si privati de terenuri agricole adecvate pentru impadurire, inclusiv municipalitatilor, precum si asociatiilor acestora. Pentru a beneficia de ajutor, proprietarii de terenuri agricole trebuie sa creeze trupuri de padure de cel putin 0,5 ha sau cordoane forestiere (adica randuri de arbori si arbusti pentru a proteja terenurile agricole impotriva eroziunii eoliene si a secetei) cu o suprafata de cel putin 0,1 ha. In plus, beneficiarii trebuie sa se asigure ca terenul pe care sunt plantate trupurile de padure sau cordoanele forestiere este adecvat pentru impadurire. In sfarsit, impadurirea trebuie realizata in conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestiera din Romania, in care sunt detaliate speciile de arbori si arbusti care urmeaza sa fie plantati, precum si densitatea plantatiilor.


Comisia Europeana a constatat ca schema:

 

  • faciliteaza dezvoltarea anumitor activitati economice, in special impadurirea terenurilor agricole. In plus, aceasta are un „efect stimulativ”, deoarece beneficiarii nu ar desfasura activitatile de impadurire in aceeasi masura in absenta ajutorului;
  • are un impact limitat asupra concurentei si a schimburilor comerciale in cadrul UE. In special:
  • masura este necesara si adecvata pentru a incuraja dezvoltarea padurilor si pentru a corecta o disfunctionalitate a pietei, deoarece piata nu asigura indeplinirea obiectivelor preconizate in ceea ce priveste impadurirea;
  • masura este, de asemenea, proportionala. Desi valoarea maxima a ajutorului este de pana la 100 % din costurile eligibile, valoarea finala va fi calculata in mod nediscriminatoriu. Costurile eligibile vor fi sustinute de documente justificative clare si contemporane si se vor baza pe costuri standard;
  • promoveaza asigurarea unei cresteri inteligente si durabile a suprafetelor impadurite. In plus, masura este in concordanta cu obiectivele de dezvoltare rurala si cu obiectivele strategice ale UE legate de tranzitia verde.
  • Pe acest temei, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, informeaza europa.eu >>> 
  •  
Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016