de Cristian Tanase 24 Iul. 2015 2058 |
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca PMB nu mai are bani sa subventioneze in aceeasi masura ca pana acum majorarile de tarife aprobate de ANRE si ANRSC pentru producerea energiei si pentru tariful de distributie.
"Eu sa semnez o expunere de motive si sa aduc la 400 de lei gigacaloria nu am de unde. Nu mai pot sa platesc jumatate si sa acopar eforturile cetateanului. Nu mai am bani sa pot sa compensez in aceeasi masura. Daca exista majorari de la ELCEN, si exista, si majorari aprobate de catre ANRSC, nu mai pot sa tin aceasta protectie a populatiei pe loc si atunci preturile o sa creasca necontrolat", a afirmat Oprescu, intr-o conferinta de presa.
El a mentionat ca suma pe care o poate suporta Primaria Capitalei este de numai 25 de milioane de lei, respectiv 200 de lei sa suporte populatia si jumatate PMB.
"Ipotetic, daca as avea bani, si am facut noi cateva determinari, 25 de milioane de lei pot fi suportati, insa 50 de milioane deja nu mai pot fi suportati. Nu suporta bugetul. Sunt cifre clare. Ce sa suporte? Ca oricati bani as da, RADET-ul este in lipsa acuta de bani. Gigacaloria este undeva la 380 de lei si la distributie ar ajunge la 400 de lei", a explicat Oprescu.
In opinia sa, singura solutie pentru iesirea din "cercul vicios" al datoriilor RADET fata de ELCEN este fuzionarea celor doua regii, dar acest lucru nu este posibil fara clarificarea la Curtea Constitutionala a existentei sau nu a unui conflict de neconstitutionalitate in aceasta speta.
"Este normal sa se pronunte CCR separat pe aceasta speta si, in acest sens, rog pe cei indrituiti de lege sa faca acest demers. Nu poti sa compari situatia portului Constanta cu situatia RADET - ELCEN, asa cum invoca domnul ministru al Energiei, Gerea, de parca ar fi ministrul Transporturilor si nu al Energiei", a precizat Oprescu.
Un alt aspect care trebuie clarificat, dupa cum a spus edilul sef al Capitalei, este modificarea memorandumului referitor la pastrarea obiectivelor municipiului Bucuresti prin punerea in aplicare a OG nr. 78/ 2003 privind transferul cu titlu gratuit al unor active cu caracter social, printre acestea numarandu-se si CET-urile, catre autoritatile locale, "solutie care ar elimina orice fel de aspecte de neconstitutionalitate", depunerea proiectelor si aplicatiilor pentru obtinerea celor 400 de milioane de euro, bani din fonduri europene nerambursabile si reconsiderarea si modificarea reglementarilor ANRE si ANRSC, "care in acest moment sunt discriminatorii si in defavoarea distribuitorului de energie termica".
Potrivit lui Sorin Oprescu, datoria totala a RADET Bucuresti catre furnizorii sai este de peste 3,8 miliarde lei, din care 3,6 miliarde lei sunt datorii numai catre Electrocentrale Bucuresti SA, in conditiile in care RADET impreuna cu Municipiul Bucuresti au platit in ultimii zece ani aproximativ 9,7 miliarde lei pentru un cost al agentului termic consumat de aproximativ 8 miliarde lei, restul fiind penalitati. "Iata cum RADET-ul si Municipalitatea, desi au platit cu 1,7 miliarde lei mai mult decat au consumat, inca mai au datorii de 3,8 miliarde", a precizat Sorin Oprescu.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.