Stirile false si dezinformarea online pot aduce prejudicii societatii. Ce decizie a luat UE

de Mara Dobrin 16 Mar. 2018 1014

Stirile false si dezinformarea online pot aduce prejudicii societatii. Ce decizie a luat UE
Grupul de experti la nivel inalt privind stirile false si dezinformarea online a propus o definitie a fenomenului si a pledat pentru adoptarea unui cod de principii la care sa adere platformele online si retelele de socializare. Totodata, Comisia Europeana a dat publicitatii rezultatele unei consultari publice si unui studiu Eurobarometru in domeniu.


Comisarul european pentru economie si societate digitale Mariya Gabriel a declarat: „Le multumesc membrilor Grupului de experti la nivel inalt si prof. Madeleine de Cock Buning pentru eforturile deosebite de coordonare depuse pentru respectarea termenelor foarte scurte. Gratie tuturor opiniilor colectate si a vastei expertize colective, dispunem in prezent de o multitudine de resurse care ne vor ajuta sa prezentam optiuni concrete pentru o mai buna abordare a riscurilor pe care le presupune dezinformarea raspandita online.”

Raportul Grupului de experti la nivel inalt se concentreaza in special pe problemele legate de dezinformarea online, si mai putin pe "stirile false", considerand expresia din urma neadecvata pentru a reflecta complexitatea fenomenului dezinformarii. Documentul defineste dezinformarea ca fiind informatiile false, inexacte sau inselatoare care sunt concepute, prezentate si promovate in scopul de a obtine un profit sau de a cauza intentionat un prejudiciu public. Fenomenul poate ameninta procesele si valorile democratice si poate viza in mod specific diferite sectoare, cum ar fi sanatatea, stiinta, educatia si finantele. Se subliniaza necesitatea implicarii tuturor partilor relevante in orice actiune intreprinsa si recomanda, in primul rand, autoreglementarea.

Pentru a contracara dezinformarea, grupul recomanda promovarea educatiei in domeniul mass-mediei, dezvoltarea de instrumente care sa fie puse la dispozitia utilizatorilor si a jurnalistilor pentru a combate dezinformarea, protejarea diversitatii si a viabilitatii mass-mediei europene de stiri si continuarea activitatii de cercetare privind impactul dezinformarii in Europa. In ceea ce priveste adoptarea unui cod de principii la care sa adere platformele online si retelele de socializare, sunt enuntate 10 principii de baza de respectat, unul dintre aceste fiind transparenta, asigurata prin explicarea modului in care algoritmii selecteaza stirile prezentate. Platformele online sunt incurajate sa ia masuri eficace pentru imbunatatirea vizibilitatii stirilor fiabile si sa faciliteze accesul utilizatorilor la acestea. Grupul a recomandat si instituirea unei coalitii formate din mai multe parti interesate, pentru a se asigura ca masurile convenite sunt puse in aplicare, monitorizate si revizuite cu regularitate.

Potrivit rezultatelor consultarii publice lansate in noiembrie 2017, alegerile si politicile in materie de migratie sunt principalele doua categorii in care dezinformarea intentionata poate exercita o anumita influenta, iar stirile false sunt de natura sa genereze prejudicii pentru societate.

Cetatenii au cel mai scazut nivel de incredere in retelele sociale, agregatorii de stiri online, blogurile si site-urile web, iar impresia generala este ca raspandirea dezinformarii prin intermediul mijloacelor de comunicare sociala este facilitat deoarece stirile false recurg la reactiile emotionale ale cititorilor (88%), sunt diseminate pentru a orienta dezbaterea publica (84%) si sunt motivate de dorinta de a obtine venituri (65%). Jumatate din respondenti considera ca verificarea factuala a informatiilor dupa publicarea dezinformarii nu reprezinta o solutie, deoarece aceasta nu va ajunge la persoanele care au vazut informatiile initiale.

In sondajul Eurobarometru (aproximativ 26.000 de cetateni intervievati), cetatenii europeni considera ca exista multe stiri false in UE, 83% din respondenti apreciind acest fenomen drept o amenintare la adresa democratiei. Acest fapt subliniaza importanta unui sector media de calitate: respondentii percep mijloacele de informare traditionale ca fiind cele mai fiabile surse de stiri (radioul 70%, televiziunile 66% si presa scrisa 63%), iar sursele online de stiri si site-urile care gazduiesc materiale video drept cel mai putin fiabile, cu o rata de incredere de 26% si, respectiv, 27%.


Grupul de experti la nivel inalt a fost infiintat pentru a oferi Comisiei consiliere privind fenomenul stirilor false. Cei 39 de experti numiti sunt reprezentanti ai societatii civile, ai platformelor de comunicare sociala, ai organelor de presa si ai mediului jurnalistic si academic.

Uniunea Europeana este deja activa in combaterea dezinformarii, prin crearea grupului operativ East Stratcom, in 2015, sau prin propunerile recente ale Comisiei de modernizare a normelor UE privind drepturile de autor, care includ o dispozitie ce protejeaza jurnalismul de inalta calitate.


Sursa: Europa.eu

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016