de InfoInstitutii.ro 12 Ian. 2023 296 |
Perioadele cu instabilitate economica sunt momentele in care cei mai multi oameni incep sa se gandeasca, mai serios, la viitorul lor financiar. Multi au tendinta de a-si depozita banii stransi in conturi de economii, dar nu putini sunt cei care tocmai acum aleg sa-i investeasca.
Desi suntem cu totii constienti ca banii nu cresc in copaci si nici nu cad din cer, inca sunt multi oameni care nu au suficiente notiuni de educatie financiara. Mentalitatea multora este de a stopa cheltuielile inutile si mai ales planul de investitii pe care il aveau pana nu de mult. Insa, atunci cand inflata creste, specialistii ne recomanda fie investitiile inteligente, fie un cont de economii care sa ofere conditii bune. Iata care sunt cele mai bune trei moduri prin care va puteti proteja finantele atunci cand economia nu trece prin perioade tocmai bune:
1. Contul de economii
Un cont de economii, in lei, euro sau dolari, este una din cele mai simple si sigure modalitati de a proteja suma de bani stransa pana in prezent. Fiecare banca are din cand in cand oferte speciale, extrem de atractive pentru produsele sale, insa pentru a sti de ele, este nevoie sa va informati in prealabil. Puteti apela la un broker sau sa va abonati la cateva site-uri de profil unde sunt prezentate cat mai detaliat notiunile importante din finante, pentru a putea intelege cu adevarat produsele bancare oferite.
De asemenea, un reprezentant bancar va putea face o prezentare pertinenta a conturilor de economii, fie ca sunt depozite euro sau in orice alta moneda. Pentru a fi siguri ca banii dumneavoastra sunt in siguranta trebuie sa fiti atenti la: comisioanele de depunere, retragere sau de administrare (daca exista), dobanda oferita, valoarea dobanzii pentru lichidarea anticipata si, bineinteles, valoarea dobanzii oferite de banca pe durata depozitului.
2. Investitii in aur
Aurul este una din cele mai cunoscute surse de investitii pentru romani, de zeci de ani. Avantajele principale ale acestuia constau in faptul ca nu necesita multe cunostiinte in domeniu (pentru sumele mici), are o valoare ce nu a suferit scaderi semnificative si este extrem de accesibil. Investitorii percep aurul ca pe un depozit de valoare, chiar daca este un activ care nu produce fluxuri de numerar.
Cei care au experienta in investitii, apeleaza deseori la platformele special create pentru tranzactionarea cu aur. Principalele motive pentru care oamenii aleg sa investeasca in acest metal pretios sunt:
- Faptul ca isi pastreaza valoarea in timp
- Investitiile in aur sunt scutite de TVA
- Cererea este in continua crestere
- Diversificarea portofoliului de investitiiImobiliare
3. Imobiliare
Imobiliarele sunt un alt domeniu perfect pentru investitia sumelor mari de bani. Principalul avantaj este faptul ca investitorul nu are nevoie de cunostiinte foarte detaliate in domeniu, ci trebuie doar sa cunoasca suficient de bine zonele de interes. Astfel, oameni din intreaga lume aleg sa isi investeasca economiile in proprietati imobiliare, fie in cele amplasate pe litoral sau la munte, fie in garsoniere sau apartamente in orasul lor sau in capitala.
Indiferent de instabilitatea economica, acestea raman o buna modalitate de a asigura sume mari de bani. Valoarea imobiliarelor a scazut dupa criza economica mondiala din 2008, insa a reusit in doar cativa ani sa se redreseze. Fluctuatii vor fi mereu indiferent de domeniul investitiilor, insa alegerea celor mai sigure si accesibile, pentru fiecare in parte, sta in puterea tuturor.
Oricare ar fi alegerea dumneavoastra, depunerea banilor intr-un cont de economii sau investirea lor in aur sau imobiliare sunt modalitati eficiente de protejare a banilor. Oricine poate acumula un minim de cunostiinte financiare cu putin efort. Mai ales in prezent, cand exista o multitudine de materiale, multe dintre ele gratuite, pe care le puteti folosi pentru a acumula baza informationala necesara.
Sursa foto: Shutterstock
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.