de Marius Matei 19 Mai. 2014 2672 |
Contabilitatea operatiunilor economico-financiare din cadrul autoritatilor si Institutiilor Publice se realizeaza in limba romana si in moneda nationala a tarii.
Elementele rezultate in urma unor operatiuni in valuta trebuie inregistrate la momentul recunoasterii initiale in moneda de raportare (leul), aplicandu-se sumei in valuta cursul de schimb dintre moneda de raportare si moneda straina, la data efectuarii tranzactiei.
Aceste elemente se inregistreaza in contabilitate atat in lei, la cursul de schimb de la data efectuarii operatiunilor comunicat de Banca Nationala a Romaniei, cat si in valuta.
Pentru operatiunile efectuate in valuta prin casa se intocmeste registrul de casa in valuta. Registrul de casa in valuta serveste ca document de inregistrare operativa a incasarilor si platilor in valuta (numerar sau cecuri de calatorie), document de stabilire la sfarsitul fiec arei zile a soldului de casa, document de inregistrare zilnica in contabilitate a operatiunilor de casa in valuta. Se intocmeste in doua exemplare.
Pentru evaluarea ulterioara a elementelor nemonetare, se aplica urmatoarele reguli, conform O.M.F.P. nr. 1.917/2005:
- Elementele nemonetare achizitionate cu plata in valuta si inregistrate la costul istoric (active fixe, stocuri) trebuie raportate utilizand cursul de schimb de la data efectu arii tranzactiei;
- Elementele nemonetare achizitionate cu plata in valuta (active fixe, stocuri) si inregistrate la valoarea justa trebuie raportate utilizand cursul de schimb existent la data efectuarii tranzactiei;
Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor sau datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul perioadei sau fata de cele la care au fost raportate in situatiile financiare anterioar e trebuie recunoscute ca venituri sau cheltuieli financiare in perioada in care apar.
Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata in decursul aceluiasi exercitiu financiar in care a survenit, intreaga diferenta de curs valutar este recunoscut a in acel exercitiu. Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata intr -un exercitiu financiar ulterior, diferenta de curs
valutar recunoscuta in fiecare exercitiu financiar, ce intervine pana in exercitiul decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb survenita in cursul fiecarui asemenea exercitiu financiar.
Mai multe informatii despre inregistrarile contabile pentru Institutiile Publice gasiti AICI.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.