de Ana Tudor 29 Apr. 2014 1938 |
Persoanele care beneficiaza de venituri pentru drepturile de proprietate intelectuala vor depune in mod obligatoriu formularul 112 "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitul pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Formularul 112 se depune anual, pentru anul precedent, pana in ultima zi a lunii februarie. Institutia publica trebuie sa depuna si declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa (declaratia 205) pentru beneficiarii de venit.
In cazul in care institutia retine impozit de 10%, trebuie depusa anual declaratia 200, privind drepturile realizate, pana la data de 25 mai a anului curent.
Daca beneficiarul drepturilor de proprietate intelectuala opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, prestatorul de servicii este scutit de obligatia de a depune declaratia 200. Mai multe detalii aici.
In termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit trebuie depusa declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane" – in cazul in care unitatea retine impozitul de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 020.
Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj.
Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala de 20% prevazuta de art. 50 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal? Va rog sa precizati daca baza de calcul pentru contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj este aceeasi si dupa 1 iulie 2012 pentru acest tip de venituri.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
In anul 2014, potrivit art. 16 din Legea nr. 340/2013, a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.298 lei. Ceea ce inseamna 2.298 x 5 = 11.490 lei.
Persoana care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale de sanatate daca realizeaza concomitent si:
– venituri din salarii;
– venituri asimilate salariilor;
– venituri din indemnizatii de somaj;
– venituri din pensii mai mici de 740 lei:
– venituri in calitate de intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;
– venituri in calitate de membru al unei intreprinderii familiale;
– venituri in calitate de persoana cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoara activitati economice;
– venituri din profesii libere;
– venituri din activitati agricole.
– venituri din asocieri fara personalitate juridica.
Mai multe informatii depre impozitul pe venit gasiti aici.
Autor: Ana Tudor
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.