de Mara Dobrin 19 Nov. 2018 26085 |
Potrivit art. 18 alin.(1) din Legea-cadru nr. 153/2017,incepand cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, indemnizatii de hrana reprezentand a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.
La alin.(2) al aceluiasi articol se precizeaza ca indemnizatiile de hrana prevazute la alin. (1) se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in luna anterioara, cu incadrarea in prevederile art. 25 alin. (1). Dupa cum stiti, la art. 25 alin.(1) suma sporurilor, compensatiilor, adaosurilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor, inclusiv cele pentru hrana si vacanta, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza, a soldelor de functie/salariilor de functie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional detinut, gradatiilor si a soldelor de comanda/salariilor de comanda, a indemnizatiilor de incadrare si a indemnizatiilor lunare, dupa caz.
"Incepand cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, indemnizatii de hrana reprezentand a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata. Va rog sa ne precizati daca aceste indemnizatii intra in salariul brut lunar si care sunt obligatiile catre stat privind indemnizatiile de hrana (CAS, CASS, impozit)?"
Raspunsul specialistilor de la PortalInstitutiiPublice:
Avand in vedere ca, aceasta indemnizatie este luata in calcul la stabilirea limitei maxime a sporurilor si tinand cont ca art. 7 lit.e) din acelasi act normativ defineste salariul lunar ca acel element care cuprinde salariul de baza ori, dupa caz, indemnizatia lunara sau indemnizatia de incadrare, compensatiile, indemnizatiile, sporurile, adaosurile, primele, premiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar, se poate interpreta ca aceasta indemnizatie face parte din salariul brut lunar.
In aceasta interpretare, desi nu este considerata a fi efectiv un spor, aceasta indemnizatie de hrana este luata in calcul la stabilirea limitei de 30% prevazuta la art. 25 alin.(1) din Legea-cadru nr.153/2017, sens in care se apreciaza ca aceasta reprezinta un drept salarial.
IMPORTANT!
Avand in vedere ca indemnizatia de hrana este considerata venit salarial sau asimilat salariilor, potrivit Codului fiscal, se interpreteaza ca asupra acestora se datoreaza atat impozit pe venit, cat si contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate.
De altfel, din practica ANAF, intelegem ca aceasta este interpretarea institutionala oferita pentru aceasta speta.
Dincolo de aceste aspecte, facem precizarea ca la art. 76 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, se precizeaza ca drepturile de hrana care stabilesc ca drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare nu se impoziteaza.
...citeste continuarea pe PortalInstitutiiPublice >>>
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.