de Ana Tudor 13 Nov. 2014 3302 |
Salariatii institutiilor publice, care au copii minori in intretinere, au dreptul de a beneficia de deducerea personala pentru intretinerea copilului minor.
Deducerea este o suma neimpozabila acordata contribuabilului, in functie de situatia proprie sau a persoanelor aflate in intretinere, si de nivelul salarial. Conditiile de acordare sunt stabilite prin Codul fiscal, iar modalitatea de calcul a deducerii se calculeaza conform Ordinului nr. 1016/2005.
Pentru a beneficia de deducerea personala, este necesar ca salariul sa se incadreze intr-un anumit interval, iar deducerea se majoreaza in functie de numarul de persoane pe care le aveti in intretinere:
Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere - 650 lei.
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.000 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
Atentie! Nu se acorda deducerea personala pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei.
Formula de calcul a deducerii personale, pentru veniturile cuprinse intre 1000,01 si 3000 de lei, este urmatoarea:
250 x [1-(VBL- 1.000)/2.000], unde VBL este venitul brut lunar. In functie de nr persoanelor aflate in intretinere, primul numar va varia, conform Codului fiscal. De exemplu, pentru o persoana in intretinere se va calcula 350 x [1-(VBL- 1.000)/2.000]
Atentie! In cazul copilului minor, cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, incadrat in munca in conditiile Codului muncii, acesta devine la randul lui contribuabil si beneficiaza de deducere personala la randul lui, situatie in care parintii nu mai au dreptul la deducerea personala, pe considerentul acordarii o singura data. Aceasta reprezinta singura exceptie de la regula potrivit careia copiii minori sunt in intretinere indiferent de suma veniturilor realizate.

teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.