de Ioana Stoica 31 Oct. 2014 2122 |
Orice este institutie publica este pasibila de o amenda de pana la 100.000 de lei pentru o simpla greseala in privinta achizitiilor publice.
Dvs. stiti ce obligatii legale aveti? Care sunt procedurile operationale in cazul achizitiilor publice? Documentele obligatorii si greselile pe care trebuie sa le evitati?
Chiar si achizitionarea de uniforme pentru angajatii institutiei pe care o conduceti v-ar putea aduce o amenda de pana la 100.000 de lei daca nu o inregistrati corespunzator!
Sa presupunem ca institutia dvs. doreste achizitionarea de uniforme pentru angajati, pentru barbati si femei. Ca urmare, contactati un furnizor, negociati un pret si in final semnati cu acesta doua contracte distincte: unul pentru uniforme barbati - 16.000 de euro, celalalt pentru uniforme femei - 15.000 de euro.
Ei bine, procedand astfel tocmai ati devenit pasibil de o amenda de 100.000 de lei. Si asta deoarece valoarea cumulata a contractului este de 31.000 de euro, iar pentru aceasta valoare sunteti obligat, conform legii, sa utilizati procedura de cerere de oferte.
Ati incalcat astfel articolul 23 din Ordonanta 34/2006, modificata si completata de OUG nr. 77/2012 aprobata prin Legea nr. 193/2013, care spune ca este interzisa divizarea unui contract de achizitie publica in mai multe contracte distincte de valoare mai mica... Si nu este singura ilegalitate pe care o puteti comite!


Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.