de Ioana Stoica 14 Iul. 2023 825 |
"O institutie publica se regaseste in relatia B2G cu o fundatie culturala? Fundatia culturala are obligativitatea de a transmite in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura?" Raspunsul specialistilor: Facturile trebuie trimise obligatoriu in format electronic prin sistemul national RO e-Factura, in relatia cu autoritati contractate de stat, asa numita relatie B2G, incepand cu data de 1 iulie 2022, ca urmare a publicarii Legii 139/2022 pentru aprobarea OG 120/2021.
Asadar, pentru livrarile si/sau prestarile realizate de operatori economici catre autoritati publice, considerate contractanti intr-o relatie B2G, incepand cu data 1 iulie 2022, este obligatorie emiterea unei facturi electronice si transmiterea acesteia prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura in format .xml, cu respectarea conditiilor impuse de legislatia in vigoare. Aceste facturi se transmit beneficiarilor prin Spatiul Privat Virtual.
Legea 139/2022 a instituit obligativitatea practicarii sistemului e-factura in relatia B2G, cu data de 01.07.2022.
Astfel, incepand cu aceasta data, operatorii economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Conform art. 2 alin. (1) lit. m) din OUG 120/2021, relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante - B2G este tranzactia dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor in temeiul Legii nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apa-rarii si securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea 195/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si prelu-creaza facturi electronice;
Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice defineste achizitie publica - achizitia de lucrari, de produse sau de servicii prin intermediul unui contract de achizitie publica de catre una ori mai multe autoritati contractante de la operatori economici desemnati de catre acestea, indiferent daca lucrarile, produsele sau serviciile sunt destinate ori nu realizarii unui interes public.
Prin urmare, Legea 98/2016 se refera atat la achizitia de bunuri cat si la achizitia de servicii, efectuate de o institutie publica.
In concluzie, in relatia B2G obligativitatea emiterii facturii electronice intervine pentru toate serviciile prestate unei institutii publice in temeiul Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice sau celorlalte acte normative enumerate mai sus, astfel ca facturile trebuie transmise in sistem elec-tronic pentru serviciile prestate catre institutiile publice . Nu trebuie sa se inregistreze in sistem prin D084, aceasta declaratie utilizandu-se numai la inrolarea prin optiune.
Astfel, in relatia B2G trebuie utilizat sistemul national RO-E- factura pentru toate livrarile/ serviciile catre institutiile publice. Pentru a emite si transmite facturi prin acest sistem pe relatia B2G, nu exista obligatia inregistrarii in Registrul RO e-Factura, avand in vedere si prevederile din Procedura din 2021, ap-robata prin OMF 1365/2021, dispozitii care prevad la art. 2 alin. (1), ca emitentul facturii electronice pregateste fisierul corespunzator facturii electronice in format XML, conform documentatiei tehnice publicate in sectiunea dedicata RO e-Factura disponibila pe portalul Ministerului Finantelor, respectiv Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Fisierul XML trebuie sa respecte standardul european EN 16931 (model semantic de baza al facturii electronice) si regulile nationale ROCIUS prevazute in legislatia specifica. Fisierul xml se incarca pe SPV.
In vederea transmiterii facturii electronice, emitentul utilizeaza mijloacele de identificare electronica pentru accesarea SPV, pentru:
a) interconectarea aplicatiei disponibile la nivelul emitentului cu sistemul RO e-Factura, utilizand o serie de microservicii expuse sub forma unui API (Application Programming Interface);
b) utilizarea aplicatiilor puse la dispozitie in mod gratuit de catre Ministerul Finantelor.
In urma transmiterii facturii electronice, sistemul RO eFactura atribuie automat un numar de identificare, utilizat ca referinta in cadrul proceselor si operatiunilor specifice sistemului.
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalnstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialistii in legislatia muncii si administratia publica.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.