de Mara Dobrin 16 Oct. 2019 9530 |
Este important de retinut ca potrivit alin.(2^2) al art. V din OUG nr. 17/2015, cu modificarile aduse prin Legea nr. 169/2019, persoanele juridice de drept public NU au obligatia de a aplica stampila pe documente sau orice alte inscrisuri emise in relatia dintre acestea si persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitatile fara personalitate juridica.
Aceste prevederi nu se aplica institutiilor sau autoritatilor publice carora prin acte normative de rangul legii, cu caracter special fata de prezenta ordonanta, li se impune expres folosirea stampilelor.
"1. Conform art. V din OG 17/2015 si mai noua Lege 169/07.10.2019, ca institutie publica nu mai avem dreptul de a pretinde stampila pe documente si nici obligatia de a pune stampila pe inscrisuri in relatia cu celelalte persoane fizice si juridice, private si publice, cu exceptia unor acte normative unde se impune expres folosirea stampilelor. Care ar fi aceste acte normative sau inscrisuri? vor fi precizate de acum incolo sau din legile anterioare? 2. concret, pe ordinele de plata emise catre trezorerie si pe chitantele emise, e obligatoriu sa punem stampila?"
In opinia noastra, dispozitiile art. V alin. (2^3) vizeaza actele normative cu caracter special care reglementeaza la data intrarii in vigoare a acestor modificari obligativitatea utilizarii stampilei de catre autoritatile si institutiile publice in relatia dintre acestea si persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitatile fara personalitate juridica (cum este actul administrativ fiscal reglementat la art. 46 din Codul de procedura fiscala sau anuntul vanzare prin licitatie, art. 250 din acelasi act normativ, cuprinsul citatiei – art.157 alin.(1) lit.k) din Codul de procedura civila sau alte asemenea acte cu caracter special). Ulterior intrarii in vigoare a prevederilor modificatoare, se pot institui derogari, prin acte normative de acelasi nivel, acest lucru trebuind sa fie stabilit in mod expres.
ATENTIE!
Avand in vedere ca exceptiile prevazute de lege vizeaza doar reglementarile cuprinse in acte speciale de nivel primar si tinand cont de faptul ca ordinul de plata este reglementat.prin OMFP nr. 256/2007, act normativ de nivel tertiar, apreciem ca pentru aceasta categorie de documente nu mai este obligatorie aplicarea stampilei.
De altfel, aceasta reglementare viza deja persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si organizatiile fara personalitate juridica, prin Legea nr. 169/2019 extinzandu-se aceasta prevedere si cu privire la persoanele juridice de drept public in relatiile cu autoritatile si institutiile publice.
In mod similar apreciem ca aceste dispozitii se aplica si in ceea ce priveste chitanta, aceasta fiind un document financiar-contabil prevazut in OMFP 2634/2015, tot act normativ de nivel tertiar.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.