de Ioana Stoica 04 Feb. 2022 998 |
Potrivit dispozitiilor art. 118 alin.(1) din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare in sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b);
e) pensionarii care realizeaza venituri in calitate de consilieri locali sau judeteni.
"Suntem o institutie publica finantata integral de la BUGETUL DE STAT, direct subordonat Ministerului Sanatatii:
- un medic de familie, a efectuat la noi, la serviciul de ambulana judetean, ore de garda, la compartimentul de urgenta si transport, conform lit.(3), art. din Legea nr.95/2006, pe baza unui contract individual de munca cu timp partial, pontat si platit pe stat de plata. Aceste cheltuieli erau platite din fondul de Salarii, conform clasificatia economica, articol aliniat 10.01.11. Incepand cu data de 01 februarie, pentru acest medic de familie se va inceta contractul individual de munca cu timp partial, din motivul pensionarii anticipate al dansului. Cum poate sa efectueze si in viitor, la serviciul de ambulanta judetean, garzi, ca medic de familie intrat in pensie anticipata? Exista baza legala, pentru a nu a intra nimeni (persoana cu atributii de control financiar preventiv propriu, conducerea, partea economica) in ilegalitate in privinta angajarii, lichidarii, ordonantaii si plata garzilor efectuate?"
Raspunsul specialistilor:
La alin.(1^1) al art. 118 alin.(1) din Legea nr.263/2010 se prevede ca, in sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia celor realizate din situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I sau II de invaliditate, precum si pensionarii de urmas incadrati in gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate incadrati in gradul III de invaliditate, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale;
d) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas.
Astfel, desi se face referire la activitati dependente, prin excluderea situatiilor de la art. 6 alin. (1) lit.a) si b) sau pct.II din legea precitata, in opinia noastra, tinand cont si de definitia activitatii dependente si a activitatii dependenta la functia de baza astfel cum rezulta aceasta din art. 7 din Codul fiscal, in fond este vorba despre desfasurarea unei activitati independente. Activitatea independenta este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
3.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
3.2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3.3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
3.4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
3.5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
3.6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Asadar, pensia anticipata partiala/pensia anticipata NU se cumuleaza cu venituri obtinute:
- in baza unui contract individual de munca;
- in baza unui raport de serviciu (functionar public);
- de persoane care desfasoara activitati in functii elective, cu exceptia consilierilor locali/judeteni, sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si de membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate in conditiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevazute la art. I din lege.
Pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza, pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
Asigurarea continuitatii asistentei medicale este obligatorie pentru unitatile sanitare publice din sectorul sanitar si se asigura prin serviciul de garda.
Totodata, potrivit art. 32 din OMS 870/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, medicii din afara unitatii care sunt inclusi in linia de garda vor putea desfasura aceasta activitate in afara programului de la norma de baza. Insa, trebuie sa retinem ca orele de garda se efectueaza in afara programului de la norma de baza, cu exceptia orelor de garda prevazute la art. 4, si se desfasoara in baza unui contract individual de munca cu timp partial (art. 42 alin. (1) din OMS nr. 870/2004).
In concluzie, in opinia noastra, pensia anticipata nu poate fi cumulata cu venituri realizate in baza unui CIM, care ar trebui incheiat pentru deasfasurarea activitatii de garda. Desfasurarea activitatii in temeiul unui contract civil sau de drepturi de autor, apreciem ca s-ar putea analiza si realiza numai in conditiile legii, si numai ca activitate ocazionala, respectiv activitate independenta in sensul Codului fiscal.
Un raspuns valabil la data de 4.02.2022, oferit de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.