de Ana Tudor 20 Oct. 2015 5148 |
Vesti bune pentru femei: ar putea sa se pensioneze cu cativa ani mai devreme daca indeplinesc o serie de conditii. Propunerea legislativa a fost inscrisa pe ordinea de zi a plenului Senatului.
Pensionarea femeilor cu cativa ani mai devreme ar putea completa Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Se vor putea pensiona mai devreme femeile care au nascut cel putin 3 copii inainte de 1 octombrie 1990 si care i-au crescut pana la varsta de 10 ani.
Art.551 - (1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii, pana la data de 01.10.1990, si i-au crescut pana la varsta de 10 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
- cu un an - pentru 3 copii;
- cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii;
(2) Reducerea varstei prevazute la alin. (1) nu poate fi cumulata cu o alta reducere prevazuta de prezenta lege sau de legile speciale. Varsta de pensionare redusa conform alin. (1) nu poate fi mai mica de 55 de ani, potrivit propunerii legislatie.
"Prin Ordonanta de urgenta nr. 49/2001 a fost introdus un nou articol, respectiv art. 48(2), prin care femeile care au nascut cel putin 3 copii si care i-au crescut pana la varsta de 10 ani sa poata beneficia de o reducere a varstei standard de pensionare, in conditiile in care au realizat un stagiu complet de cotizare.
Prin adoptarea Legii nr. 263/2010 aceasta prevedere a fost eliminata si s-a creat o nedreptate si o discriminare. Deoarece femeile care au nascut si care au crescut mai multi copii si care au iesit la pensie, in baza actului normativ mentionat mai sus, au beneficiat de aceste prevederi, iar cele care au iesit sau care urmeaza sa iasa la pensie in baza Legii nr. 263/2010 nu mai beneficiaza de prevederile mentionate mai sus.
Prin eliminarea prevederii in cauza nu s-a tinut cont de faptul ca, femeile care au ramas insarcinate si au nascut pana in luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite sa duca sarcina la termen, deoarece nu existau masuri legale de intrerupere a sarcinii sau de contraceptie.
Mai mult, inainte de 1990 femeile nu beneficiau de concediu pentru cresterea copilului, ci doar de concediu prenatal si postnatal, insumand 126 de zile. Prin modificarea propusa se repara o nedreptate facuta femeilor din Romania prin adoptarea Legii nr. 263/2010", potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.
Atentie! Acesta este momentan doar un proiect legislativ care urmeaza sa fie pus in dezbatere publica in Senat. Pentru a intra in vigoare trebuie sa fie promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.
Sursa: Legislatia Muncii
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.