de Ana Tudor 20 Ian. 2016 6299 |
Salariatii au dreptul sa munceasca la acelasi angajator sau la mai multi angajatori in baza mai multor contracte individuale de munca, potrivit Codului Muncii. Acest lucru nu este posibil cand exista incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
In ceea ce priveste salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate fi mai mare de 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Vom analiza in continuarea situatia unui functionar public cu norma intreaga, angajat pe perioada nedeterminata la o primari. Daca vrea sa se angajeze ca si cadru didactic universitar titular tot cu norma intreaga, la care institutie ii va fi taiata deducerea personala?
Potrivit dispozitiilor art. 77 slin.(1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) si alin. (2) din acelasi act normtiv au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
Deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia.
Obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala este in sarcina platitorului de venit din salarii, la functia de baza.
Asadar, legea prevede posibilitatea acordarii deducerii personale in cazul cumului de functii, doar de catre angajatorul unde salariatul a declarat functia de baza. In acest sens, precizam ca potrivit art.7 pct.2 din Codul fiscal, in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare numai angajatorului ales ca locul respectiv este locul unde exercita functia pe care o considera de baza.
Apreciem ca in situatia cumului de functii, salariatul trebuie sa declare, in conditiile legii, functia de baza, urmand ca angajatorul unde salariatul si-a declarat functia de baza sa determine si sa acorde acestuia deducerea personala.
Prevederile legale referitoare la deducerea personala sunt detaliate in cuprinsul Normelor metodologice, aprobate prin HG 1/2016, care prevad in cuprinsul capitolului 3, sectiunea a 2-a, pct.13 ca in sensul art. 77 din Codul fiscal, deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala se acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza, in limita venitului realizat.
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.