de InfoInstitutii.ro 09 Feb. 2017 1387 |
Precizam inca de la inceput ca orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Aceste prevederi sunt reglementate de Codul muncii, prin art. 35. De la aceste prevederi fac exceptii situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
"Se poate face cumul de functii pentru personalul contractual dintr-o institutie publica? Daca da, in ce conditii?", intrebari extrase de pe PortalInstitutiiPublice.ro.
Asa cum am mentionat si mai devreme Codul muncii reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator sau la angajatori diferiti in baza mai multor contracte individuale de munca, cu respectarea regimului incompatibilitatilor.
Cu alte cuvinte, un salariat - chiar si unul bugetar - poate avea doua sau mai multe contracte individuale de munca, la acelasi angajator, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
ATENTIE! Nu este permis cumulul de functii la acelasi angajator decat pentru functii diferite.
In situatia expusa mai sus cumulul se realizeaza la acelasi angajator, desi legislatia nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca, unele inspectorate teritoriale de munca, considera o incalcare a art. 115 alin. (2) din Codul muncii.
Conform art. 115 alin. (2) din Codul muncii, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Prin urmare, pentru respectarea acestei conditii legislative programul zilnic de lucru nu poate depasi 11 ore/zi la acelasi angajator.
De asemenea, inregistrarea in programul REVISAL a doua contracte de munca cu norma intreaga nu este posibila, programul informatic fiind astfel conceput incat sa nu permita prestarea de catre acelasi salariat a unui numar mai mare de 12 de ore de munca/zi prevazute de Codul muncii, republicat.
...citeste mai multe pe PortalInstitutiiPublice >>>
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.