Demisie fara preaviz. Ce masuri poate lua angajatorul?

de Cristian Tanase 17 Aug. 2022 1835

Demisie fara preaviz. Ce masuri poate lua angajatorul?
"Un salariat care a depus notificare de incetarea a activitatii prin demisie conform art. 81 alin. (8), salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM. Ce masuri trebuie sa ia angajatorul? Se solicita o motivare, ce obligatii nu au fost indeplinite de angajator?"


Raspunsul specialistului: 
 

Una dintre cele mai frecvente modalitati de incetarea a contractului individual de munca este demisia, reglementata de art. 81 din Codul muncii.

Demisia este un act unilateral. Simpla vointa a salariatului de a pleca, fara nicio motivare, este suficienta pentru a pune capat raporturilor de munca. Printr-o notificare scrisa, salariatul comunica angajatorului, fara vreo forma sau formalitate special, incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Atentie: Controlul Intern Managerial obliga institutiile publice sa-si elaboreze si sa-si actualizeze procedurile operationale!

Profitati acum de procedurile Contabile gata intocmite, in conformitate cu:

Reglementarile contabile la zi
Codul Controlului Intern Managerial la zi, detalii aici >>>

 
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Legiuitorul a prevazut durata maxima a termenului de preaviz din doua motive: pentru ca (i) salariatul sa nu plece intempestiv, lasand totul balta, si pentru ca (ii) angajatorul sa nu aiba prea mult timp la dispozitie pentru a pune capat contractului individual de munca invocand alt temei, cum ar fi indiscipline sau necorespunderea profesionala.

Din acest motiv, legiuitorul a instituit un termen de preaviz. Insa tot legiuitorul a prevazut ca pot exista situatii care sa determine salariatul sa ia decizia intempestiva a demisiei, astfel incat a creat posibilitatea incetarii imediate a contractului individual de munca.Potrivit art. 81 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Observam ca legiuitorul nu enumera obligatiile care pot atrage in caz de incalcare incetarea contractului de munca prin demisie fara preaviz,  ci se multumeste sa mentioneze ca aceste obligatii sunt cele asumate de angajator prin contractul individual de munca.
Astfel, obligatiile angajatorului prevazute in contractual individual de munca se refera in principal la drepturile banesti, drepturile referitoare la securitatea si sanatatea in munca, dar si la o multime de facilitati care ar fi putut fi reglementate de parti in beneficiul salariatului.
 
Desi pare ca incalcarea oricarei obligatii a angajatorului indreptateste demisia fara preaviz, in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Este adevarat ca textul art. 81 alin.(8) din Codul muncii nu face nicio distinctie, insa, de fapt, neindeplinirea obligatiilor de catre angajator trebuie sa fie serioasa, semnificativa.

Salariatul poate demisiona asadar fara preaviz numai in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, cum ar fi neplata salariului sau  nu ia masuri pe linia asigurarii sanatatii ori securitatii in munca ori nu creeaza conditii optime pentru indeplinirea normelor de munca etc., insa intr-o atare ipoteza, apreciem ca salariatul in notificarea de incetare unilaterala a contractului, va trebui sa indice obligatiile neindeplinite de angajator (C. Ap. Bucuresti, Sectia a VII-a, Decizia civila nr. 24/2016).
 
Acesta solutie este impusa de art. 15 din Codul civil, potrivit caruia niciun drept nu poate fi exercitat in scopul de a vatama sau pagubi pe altul ori intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte.
 
Cu alte cuvinte, este adevarat ca salariatul are dreptul de a demisiona fara preaviz, insa exercitarea acestui drept trebuie sa fie rezonabila, neexcesiva, cu indicarea in concret a obligatiilor neindeplinite de catre angajator. In cazul in care demisia fara preaviz se face cu rea-credinta, va reveni instantei de judecata sarcina de a verifica si de a aprecia, in concret, cu privire la modul in care dreptul salariatului de a demisiona fara preaviz a fost exercitat.

 

Un raspuns valabil la data de 12.08.2022, oferit de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>

 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016