de Ioana Stoica 05 Oct. 2020 1214 |
Institutul National de Administratie (aflat in subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei) lanseaza azi, 5 octombrie, doua chestionare online privind evaluarea oportunitatii flexibilizarii modului si timpului de lucru in administratie publica. Acesta se va aplica la nivel national si este destinat personalului cu functii de executie si de conducere din cadrul autoritatilor si institutiilor publice din Romania.
Prin aceasta initiativa coordonata si implementata de catre INA si sustinuta de catre Secretariatul General al Guvernului si de Grupul Bancii Mondiale, se urmareste identificarea diverselor forme de munca flexibila care pot fi sau se doresc a fi aplicate in administratia publica.
Situatia actuala din intreaga lume, in contextul crizei provocate de COVID-19, accelereaza adoptarea unor schimbari rapide si luarea unor masuri deosebite in toate domeniile de activitate. Una dintre aceste masuri este eficientizarea modului de lucru si flexibilizarea timpului, programului si modului de munca. Din acest motiv, Institutului National de Administratie, institutie publica din Romania care are un mandat in domeniul cercetarii si inovarii, va desfasura o ancheta privind aspectele mentionate mai sus.
Metodologia de lucru pentru realizarea studiului consta in analiza documentara (reglementari nationale si europene) si aplicarea a doua chestionare online referitoare la oportunitatea flexibilizarii modului si timpului de lucru.
Scopul acestor chestionare este acela de a evidentia masurile care s-au implementat la nivelul institutiilor publice din administratia centrala si locala in perioada pandemiei COVID-19 si, totodata, de a determina posibilitatea utilizarii acestor modalitati moderne de desfasurare a activitatii pe termen lung. De asemenea, INA isi propune sa analizeze perceptia personalului din administratia publica referitoare la organizarea timpului de munca, facand in acelasi timp deosebirea dintre munca la domiciliu si telemunca.
Punand accent atat pe oportunitatile si beneficiile oferite, cat si pe provocarile intampinate de institutii in aceasta situatie de urgenta, chestionarul creeaza o imagine de ansamblu asupra eficientei si aplicabilitatii formelor de munca flexibile. Totodata este necesar ca rezultatele acestui studiu sa evidentieze deschiderea administratiei din Romania pentru a avea acest instrument permanent la indemana, coroborat cu alte metode de munca flexibile (part-time, orar individualizat de lucru, zile libere platite compensate ulterior prin ore suplimentare etc.); sa creeze mijloacele necesare pentru implementarea unei politici la nivel national si sa masoare gradul de satisfactie ale angajatilor si implicit ale institutiilor.
Chestionarul va fi disponibil pe site-ul INA, la sectiunea Cercetare-Inovare, pentru doua saptamani, in perioada 5 – 16 octombrie 2020, urmand ca INA sa publice rezultatele preliminare ale studiului la inceputul lunii noiembrie a.c.
Sursa: Institutul National de Administratie

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.