Legea nr. 142/2016 modifica Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

de Ana Tudor 15 Iul. 2016 6399

Legea nr. 142/2016 modifica Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Legea pensiilor publice a fost modificata. In Monitorul Oficial a fost publicata in data de 14 iulie 2016 Legea nr.142/2016 care modifica Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.


Cea mai importanta modificare vizeaza alin.(4) al art. 65 din Legea nr. 263/2010, in sensul stabilirii faptului ca, in cazul pensiei anticipate partiale cuantumul se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform urmatorului tabel:

 

Tabel 1

 

Avand in vedere ca la acest moment, cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, se observa astfel ca prin masurile propuse cuantumul penalitatilor se diminueaza considerabil, persoanele indreptatite beneficiind de un cuantum al pensiei anticipate partiale mai mare!

 

Atentie! Legea nr. 142/2016 aduce modificari si alin.(5) al art. 65 din Legea nr.263/2010 in sensul extinderii sferei persoanelor care beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare fara penalitati prin includerea in categoria beneficiarilor a persoanelor care au locuit o perioada de cel putin 30 ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor,clor, a pulberilor metalice, precum si a emisiilor de amoniac si derivate din targu Mures.

 

Potrivit prevederilor art. 78 din Constitutia Romaniei, republicata, pentru a produce efecte juridice Legea nr. 142/2016 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in 14 iulie 2016, urmand sa intre in vigoare la 3 zile de la data publicarii.

 

Legea nr. 142/2016 modifica Legea nr.263/2010 dupa cum urmeaza:

1. La articolul 6, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

 

2. Articolul 60 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 60.
(1) Fractiunea de an de stagiu de cotizare realizata in grupa I si/sau conditii speciale de munca, pentru care nu se acorda reducerea varstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b), poate fi cumulata cu perioadele de stagiu de cotizare realizate in conditii deosebite de munca in vederea reducerii varstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a).

 

(2) Reducerile varstelor standard de pensionare prevazute la art. 55, precum si cele prevazute de alte acte normative pot fi cumulate fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 13 ani.

 

(3) Varstele de pensionare reduse in conditiile alin. (2) nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si de 52 de ani pentru barbati, respectiv de 45 de ani pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c).

 

3. La articolul 65, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

(4) Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului 1.

 

4. La articolul 65, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


(5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum si a emisiilor de amoniac si derivate, respectiv Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si targu Mures, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4).
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

 

Sursa: Legislatia Muncii

 

Autor: Ana Tudor
teeestTi-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.5 din 5 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016