de Cristian Tanase 22 Mai. 2020 401 |
Se doreste infiintarea unui serviciu public nou in cadrul primariei, serviciu cu personalitate juridica cu cod fiscal separat, acest lucru presupunand ca se va prelua de la vechiul furnizor portofoliul de client. Cum se va proceda cu creantele neincasate la data incetarii activitatii vechiului furnizor, respectiv cu data inceperii activitatii de catre noi, tinand cont ca Primaria nu preia activitatea vechii firme, ci considera activitatea de la zero?
Raspunsul specialistului:
Infiintarea unui serviciu public se realizeaza in conditiile OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii 51/2006 privind serviciile comunitare de utilitati publice, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ca atare, fiind vorba despre doua persoane juridice distincte, apreciem ca preluarea portofoliului nu se poate realiza in mod automat, fiind necesara analizarea acestei posibilitati, in functie de specificul si legislatia sus-mentionata.
In ceea ce priveste creantele bugetare neincasate de primarie, relevanta prezinta modul de constituire a ”vechii firme”, respectiv natura juridica a acesteia, fiind necesar sa se analizeze implicarea financiara si eventuala subordonare a acesteia de primarie.
Fara sa detinem in mod concret informatii ce pot particulariza speta, apreciem ca toate creantele neincasate detinute de primarie pot fi recuperate prin executarea acestora, sens in care este necesara obtinerea unui titlu executoriu care sa confere posibilitatea executarii vechii firme.
Astfel, titlul executoriu constata o obligatie datorata unitatii administrativ-teritoriale, ce necesita clarificari din perspectiva determinarii daca aceasta reprezinta o creanta bugetara ce poate fi executata in conditiile
Codului de procedura civila sau aceasta creanta bugetara reprezinta si o creanta fiscala ce se poate pune in executare doar in conditiile Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Oricum ar fi, unitatea administrativ-teritoriala are obligatia de a intreprinde toate demersurile necesare recuperarii creantelor neincasate si reintregirii bugetului local cu sumele respective, fie in conditiile Codului de procedura civila, fie ale celui de procedura fiscala, dupa tipul respectivei creante bugetare.
Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.