de Cristian Tanase 11 Feb. 2020 5049 |
Ce procedura se aplica pentru a folosi din excedentul anului precedent o suma la sectiunea de dezvolare inainte de aprobarea bugetului pe anul in curs? Cum trebuie intocmita decizia privind utilizarea sumei?
Raspunsul specialistului:
Conform Legii nr. 273/2006, art.2 alin.(1) pct. 28, excedentul bugetar este partea veniturilor bugetare ce depaseste cheltuielile bugetare intr-un an bugetar.
Prin urmare, se observa ca spre deosebire de excedentul sectiunii de dezvoltare sau de functionare, care conform legii pot aparea si pe parcursul executiei bugetare, excedentul bugetar reprezinta veniturile bugetare ce depasesc cheltuielile intr-un an bugetar, asadar la sfarsitul exercitiului bugetar.
Potrivit art. 58 alin.(1) din acelasi act normativ, excedentul anual al bugetului local rezultat la incheierea exercitiului bugetar, pe cele doua sectiuni, dupa efectuarea regularizarilor in limita sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat prevazute la art. 6 lit. a), a celor exceptate la art. 6 lit. b) si a transferurilor din bugetul de stat sau din alte bugete, precum si dupa achitarea platilor restante, se reporteaza in exercitiul financiar urmator si se utilizeaza, in baza hotararilor autoritatilor deliberative, astfel:
a) ca sursa de finantare a cheltuielilor sectiunii de dezvoltare;
b) pentru acoperirea temporara a golurilor de casa provenite din decalajele intre veniturile si cheltuielile sectiunilor de functionare si dezvoltare in anul curent, in limita disponibilului rezultat in urma aplicarii prevederilor lit. a);
c) pentru acoperirea definitiva a eventualelor deficite ale sectiunilor de functionare si dezvoltare, dupa caz, la sfarsitul exercitiului bugetar.
Prin urmare, in opinia noastra, excedentul anual al bugetului local rezultat la incheierea exercitiului bugetar, dupa regularizarile prevazute de lege, se reporteaza in exercitiul financiar urmator si trebuie reflectat ca atare in bugetul aferent anului 2020.
Conform anexei la OMFP nr.3751/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, capitolul II, pct. 2.4. alin.(4), in cazul in care bugetele locale nu se aproba in intervalul de 45 de zile de la data publicarii Legii bugetului de stat pe anul 2020 in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa expirarea acestui interval, finantarea cheltuielilor unitatilor administrativ-teritoriale si unitatilor din subordinea acestora se efectueaza in conditiile prevederilor art. 39 alin. (7), (7^1) si (7^2) din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, art. 39 alin. (7) sus-mentionate stabileste ca, in cazul in care autoritatile deliberative nu aproba proiectele bugetelor locale in termenul legal, directiile generale ale finantelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si cu transferuri consolidabile, pana la aprobarea acestora de catre autoritatile deliberative, in aceasta situatie, din bugetele locale putand fi efectuaate plati numai in limita celorlalte venituri incasate.
Conform pct.3.17 din anexa la ordinul anterior citat, autoritatile deliberative pot hotari, in conditiile art. 70 alin. (3) si art. 71 alin. (4) din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, preluarea ca venit la bugetul local, in contul 21.A.36.05.00 "Venituri ale bugetelor locale - Varsaminte din veniturile si/sau disponibilitatile institutiilor publice", a excedentelor rezultate din executia bugetelor institutiilor publice subordonate, finantate integral din venituri proprii, existente, la finele anului 2019, in soldul contului 82.F.98.00.00 "Excedent al bugetului institutiilor publice din administratia publica locala finantate integral din venituri proprii", precum si a excedentelor rezultate din executia bugetelor de venituri si cheltuieli ale activitatilor finantate integral din venituri proprii, existente in soldul contului 82.E.98.00.00 "Excedent al bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii infiintate pe langa institutii publice din administratia publica locala".
Dupa efectuarea operatiunilor de regularizare cu bugetul de stat si cu celelalte bugete prevazute de normele metodologice aprobate prin OMFP 3751/2019, precum si a operatiunilor de la pct. 5.15, autoritatile administratiei publice locale si unitatile Trezoreriei Statului vor proceda la stabilirea rezultatului executiei bugetelor locale la finele anului, pe sectiuni.
Totodata, facem mentiunea ca la art. 6 alin.(13) din Legea bugetului de stat pe anul 2020, nr.5/2020, se prevede ca prin derogare de la prevederile art. 58 alin. (1) din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2020, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, judetele pot utiliza excedentul bugetului local si pentru finantarea sistemului de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.
In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 16 alin. (11) din legea precitata care stabilesc ca pe parcursul executiei bugetare, pentru asigurarea resurselor de finantare a proiectelor, unitatile administrativ-teritoriale pot contracta finantari rambursabile sau pot utiliza excedentul anual al bugetului local.
In considerarea acestor dispozitii legale, in opinia noastra, excedentul bugetar aferent anului 2019 se poate utiliza si anterior aprobarii bugetului aferent anul 2020, insa numai in situatii justificate corespunzator, cu reintregirea acestuia, conform legii.
Conditiile de emitere a unei astfel de hotarari a Consiliului local ar trebui in opinia noastra sa aiba la baza dincolo de dispozitiile art. 58 din Legea nr.273/2006, prevederile art.129 din OUG 57/2019, dar si sa indeplineasca cerintele art. 136 alin.(8) din Codul administrativ, conform carora fiecare proiect de hotarare inscris pe ordinea de zi a sedintei consiliului local este supus dezbaterii numai daca este insotit de:
a) referatul de aprobare, ca instrument de prezentare si motivare, semnat de initiator;
b) rapoartele compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului;
c) avizele cu caracter consultativ ale comisiilor de specialitate ale consiliului local;
d) alte documente prevazute de legislatia speciala.
Prin urmare, hotararea Consiliului local ar trebui sa fie intocmita ca orice alta hotarare a acestei autoritati deliberative, insa tinand cont de elementele sus-mentionate.
Raspuns oferit pentru PortalInstitutiiPublice.ro

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.