Comisia de receptie a bunurilor si serviciilor achizitionate. Care va fi temeiul LEGAL?

de Mihaela Croitoru 08 Nov. 2019 27084

Comisia de receptie a bunurilor si serviciilor achizitionate. Care va fi temeiul LEGAL?
In cuprinsul Ordinului ANAP nr.1017/2019 sunt prevederi atat cu privire la caietul de sarcini cat si modelul de contract, elemente referitoare la receptia produselor furnizate, mentionandu-se ca receptia produselor se va efectua pe baza de proces-verbal semnat de Contractant si Autoritatea/entitatea contractanta. Receptia produselor se va realiza in mai multe etape, in functie de progresul contractului, respectiv:


a) receptia cantitativa se va realiza dupa livrarea produselor in cantitatea solicitata la locatia indicata de Autoritatea/entitatea contractanta;
b) receptia calitativa se va realiza dupa instalare, punere in functiune si testare a produselor si, dupa caz, toate defectele au fost remediate.


Procesul-verbal de receptie calitativa va include unul din urmatoarele rezultate:
a) acceptat;
b) acceptat cu observatii minore;
c) acceptat cu rezerve;
d) refuzat


"Care este temeiul legal in baza caruia este obligatorie constituirea si care reglementeaza modul de functionare al unei comisii de receptie a bunurilor si/sau serviciilor achizitionate de la furnizori? Exista reglementari referitoare la efectuarea receptiei privind numarul de membrii prezenti la receptie? Daca s-a constituit o comisie cu 5 membrii titulari si 2 membrii supleanti, se accepta receptia intocmita de 3 membrii prezenti? Daca nu se accepta, refuzul se face in baza carui temei legal?"

 

Autoritatea/entitatea contractanta va stabili pentru fiecare situatie criterii clare, care pot face referire la numarul si tipul defectelor identificate si timpul in care acestea trebuie remediate.

De asemenea, autoritatea/entitatea contractanta va preciza, daca este cazul, cerintele privind calendarul (termene) receptiei, precum si graficul de receptie.

Factura va fi emisa dupa semnarea de catre Autoritatea/entitatea contractanta a procesului-verbal de receptie calitativa, acceptat, dupa livrare, instalare si punere in functiune. Procesul-verbal de receptie calitativa va insoti factura si reprezinta elementul necesar realizarii platii, impreuna cu celelalte documente justificative prevazute mai jos:

a) certificatul de calitate si garantie;
b) declaratia de conformitate;
c) avizul de expeditie a produsului;
d) procesul-verbal de receptie cantitativa;


Prin urmare, dupa cum se observa legiuitorul nu a stabilit nici in Legea nr.98/2016, nici in HG 395/2016 si nici in instructiunile ANAP reguli cu privire la modalitatea de constituire a comisiilor de receptie infiintate la nivelul autoritatii contractante, numarul acestora sau termenele in care trebuie realizata receptia produselor/serviciile furnizate. Toate aceste lucruri trebuie stabilite de autoritatea contractanta in functie de tipul si particularitatile contractului, in functie de graficul de livrare/furnizare a produselor/serviciilor, fiind necesara receptia cantitativa si calitativa.

De regula, aceste aspecte sunt stabilite de autoritatea contractanta in cadrul unei proceduri interne, iar comisia de receptie este infiintata potrivit acestei proceduri, prin act administrativ al conducatorului autoritatii contractante respective.
Legiuitorul nu impune nici un anumit numar de membri care sa faca parte din comisia de receptie si nici modul in care acestia au drept de veto sau majoritatea necesara receptionarii produselor/serviciilor.

IMPORTANT!

Ca atare, in opinia noastra, toate aceste aspecte trebuie stabilite de catre autoritatea contractanta, acesteia revenindu-i obligatia si aceasta avand dreptul de a stabili numarul si componenta comisiei de receptie si termenele la care receptia produselor/serviciilor poate fi realizata.


Proces-Verbal de Receptie a Produselor este documentul prin care sunt acceptate Produsele furnizate, intocmit de Contractant si semnat de Autoritatea/entitatea contractanta, prin care acesta din urma confirma furnizarea Produselor in mod corespunzator de catre Contractant si ca acestea au fost acceptate de catre Autoritatea/entitatea contractanta, iar receptia reprezinta operatiunea prin care Autoritatea/entitatea contractanta isi exprima acceptarea fata de produsele furnizate in cadrul contractului de achizitie publica/sectoriala si pe baza careia efectueaza plata.

Prin urmare, autoritatea/entitatea Contractanta se obliga sa receptioneze produsele furnizate si sa certifice conformitatea astfel cum este prevazut in Caietul de sarcini, receptia produselor  realizandu-se conform procedurii prevazute in Caietul de sarcini (OANAP nr.1017/2019).
Semnalam ca, in ceea ce priveste lucrarile de constructii, comisia de receptie si documentatia aferenta sunt intocmite conform HG 273/1994.
 

Un raspuns oferit de specialistii de la PortalInstitutiiPublice >>>

 


 

Mihaela Croitoru Autor: Mihaela Croitoru
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.08 din 6 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Primarii - Taxe si Impozite 2016

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Primarii - Taxe si Impozite 2016

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016