Institutie publica. Vouchere de vacanta si calcul limita salariala in 2020. Cum procedam?

de Cristian Tanase 17 Feb. 2020 4450

Institutie publica. Vouchere de vacanta si calcul limita salariala in 2020. Cum procedam?
Conform prevederilor in vigoare, voucherele de vacanta sunt venituri asimilate salariilor, fiind stabilite separat prin OUG 8/2009. Acestea se includ in salariile de baza si se stabilesc prin procedura prevazuta prin Legea-cadru nr. 153/2017? In luna in care se acorda pot depasi salariul viceprimarului, tinand cont de faptul ca aceste vochere se acorda nu pentru o luna, ci pentru un an?


Raspunsul specialistului:

Potrivit art. 36 din OUG nr. 114/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada 2019 - 2020, personalul din cadrul institutiilor si autoritatilor publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, beneficiaza de vouchere de vacanta in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin

Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de indemnizatia de hrana prevazuta la art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin urmare, inclusiv in acest an sunt aplicabile in virtutea acestor prevederi legale, dispozitiile OUG 8/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Salariatul de baza este definit la art. 7 lit.a) din Legea nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind suma de bani la care are dreptul lunar personalul platit din fonduri publice, corespunzator functiei, gradului/treptei profesionale, gradatiei, vechimii in specialitate, astfel cum este stabilita in anexele nr. I - IX.

Conform lit.m) a aceluiasi articol venitul salarial al personalului din sectorul bugetar cuprinde salariile de baza, soldele de functie/salariile de functie, soldele de grad/salariile gradului profesional detinut, gradatiile, soldele de comanda/salariile de comanda, indemnizatiile de incadrare, indemnizatiile lunare si, dupa caz, compensatiile, indemnizatiile, sporurile, majorarile, adaosurile, primele si premiile, precum si alte drepturi in bani si/sau in natura, corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar.

Salariul lunar cuprinde salariul de baza ori, dupa caz, indemnizatia lunara sau indemnizatia de incadrare, compensatiile, indemnizatiile, sporurile, adaosurile, primele, premiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar (art. 7 lit.e) din legea precitata).

Ca atare, din analiza acestor dispozitii legale, in opinia naostra, contravaloarea voucherelor de vacanta face parte si este inclusa in venitul salarial, dar nu si in salariul de baza sau in salariul lunar al personalului bugetar, intrucat voucherele nu sunt acordate in prezent sub forma de indemnizatie, ci sub forma de voucher pe suport de hartie sau pe suport electronic, conform OUG 8/2009.
La art. 11 alin. (4) din legea precitata se stabileste ca nivelul veniturilor salariale se stabileste, in conditiile prevazute la alin. (1) si (3), fara a depasi nivelul indemnizatiei lunare a functiei de viceprimar sau, dupa caz, a indemnizatiei lunare a vicepresedintelui consiliului judetean, sau, dupa caz, a viceprimarului municipiului Bucuresti, corespunzator nivelului de organizare: comuna, oras, municipiu, sectoarele municipiului Bucuresti, primaria generala a municipiului Bucuresti, exclusiv majorarile prevazute la art. 16 alin. (2), cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli.

Astfel, desi alin.(4) face referire la venitul salarial, tot in cuprinsul acestuia se precizeaza ca acest nivel al venitului salarial se stabileste in cuprinsul alin. (1) si (3), iar la aceste ultime alineate sunt facute referiri la salariile de baza/salarii lunare ale personalului.

Pornind de la definitiile sus-mentionate, raportat la prevederile art. 11, inclusiv mentiunea la venitul salarial realizata in cuprinsul alin.(4), in opinia noastra se contureaza urmatoarele idei:
Desi la alin. (4) se face vorbire despre venit salarial, tot in cuprinsul acestuia se face referire/trimitere la stabilirea acestui venit in conditiile alin.(1) si (3) ale aceluiasi articol, alineate care vizeaza modalitatea de stabilire a salariilor de baza/salariilor lunare.

Raportat la dispozitiile legale sus-mentionate si a definitiilor oferite se observa ca salariul de baza nu cuprinde alte elemente ale sistemului de salarizare, insa salariul lunar face referire, fara insa a le defini, la celelalte elemente ale sistemului de salarizare, in care pot fi incluse si vocuherele de vacanta, mai ales in ipoteza in care sunt acordate pe suport electronic.

Apreciem ca desi la stabilirea salariul de baza nu se ia in calcul si contravaloarea voucherelor de vacanta, acestea pot fi cuprinse in sintagma salariu lunar.

In plus, referirea in cuprinsul alin. (4) al art. 11 la venitul salarial, induce ideea de a cumula toate elementele sistemului de salarizare, astfel incat acestea cumulat sa nu depaseasca indemnizatia viceprimarului.

Ca atare, apreciem ca intentia legiuitorului a fost ca venitul salarial al personalului din autoritatile administratiei publice locale, indiferent din ce este el compus intr-o anumita luna, asadar fara exceptie, sa nu depaseasca indemnizatia viceprimarului, exclusiv majorarile acordate potrivit art. 16 din Legea nr. 153/2017.

Pe cale de consecinta, apreciem ca venitul salarial va fi stabilit astfel incat salariul de baza impreuna cu celelalte elemente ale sistemului de salarizare care compun venitul salarial conform Legii nr. 153/2017 sa nu depaseasca nivelul indemnizatiei viceprimarului in nicio situatie.
 

Raspuns oferit de Patrick, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro

vouchere de vacanta, calcul, limita, venituri

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016