de InfoInstitutii.ro 23 Dec. 2019 1103 |
Cum va proceda o societate in ce priveste acordarea vouchelor de vacanta pentru salariati care au hotarare definitiva de la instanta cu repunerea in functie?
Raspunsul specialistului:
Avand in vedere ca faceti referire la repunerea in functie dispusa de instanta judecatoreasca, intelegem ca in fapt persoana in cauza ocupa din nou functia detinuta anterior contestarii in instanta.
Astfel, in lipsa altor informatii, in situatia in care instanta a dispus repunerea salariatului in situatia anterioara, redandu-i acestuia functia detinuta anterior, apreciem ca efectele unei astfel de hotarari au efectul repunerii partilor in situatia anterioara emiterii actului administrativ care a facut obiectul contestatiei in instanta.
Ca atare, ca urmare a acestui fapt, in opinia noastra, instanta a sanctionat angajatorul pentru masura abuziv dispusa, reparand drepturile salariatului, inclusiv din perspectiva drepturilor salariale si a celor conexe.
Pe cale de consecinta, in functie de dispozitivul hotararii instantei de judecata si de cele efectiv dispuse, apreciem ca prin repunerea in situatia anterioara, respectiv prin repunerea in functia detinuta anterior, angajatorul este obligat sa ii acorde acestuia toate drepturile de care a fost prejudiciat ca urmare a modificarilor nelgal realizate.
Prin urmare, in situatia repunerii in functia anterioara si raportat la natura juridica a functiei detinute (personal contractul sau functionar public) devin incidente dispozitiile art. 527 alin.(1) din Codul adminsitrativ sau ale art. 80 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, conform textelor de lege mentionate, daca salariatul a solicitat, iar instanta a dispus corespunzator, autoritatea sau institutia publica emitenta a actului a actului administrativ trebuie sa plateasca o despagubire egala cu diferenta intre veniturile obtinute in perioada respectiva si cuantumul salariilor indexate, majorate si recalculate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat functionarul public/personalul contractual.
In consecinta, apreciem ca intr-o asemenea ipoteza salariatul este indreptatit la contravaloarea voucherelor de vacanta la care ar fi avut dreptul in lipsa emiterii actului administrativ declarat nelegal.
Raspuns oferit pentru PortalInstitutiiPublice.ro!
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.