de Ioana Stoica 03 Iul. 2015 2423 |
Peste 50% dintre romani considera ca primarul ar trebui ales intr-un singur tur de scrutin, potrivit unui sondaj Avangarde, care vizeaza administratia locala, realizat la comanda UNCJR si dat publicitatii la sedinta Adunarii Generale a Uniunii.
Intrebati daca primarul ar trebui sa fie ales prin vot direct, 53% dintre cei chestionati considera ca acesta ar trebui ales dintr-un singur tur, in timp ce 30% cred ca primarul ar trebui sa fie ales in doua tururi. 16% dintre respondenti s-au aratat indiferenti fata de subiect, iar 1% nu au stiu/nu au raspuns la intrebare.
In ceea ce priveste modalitatea de alegere a edililor in actuala legislatie electorala, 53% au raspuns ca aceasta este in doua tururi de scrutin, 28% - intr-un singur tur, 19% - nu stiu.
Potrivit sondajului, 69% dintre cei chestionati considera ca presedintele Consiliului Judetean ar trebui ales prin vot direct, 11% sustin ca acesta ar trebui ales de consilierii judeteni, in timp ce 7% spun ca ar trebui numit de Guvern. 13% dintre cei intervievati nu au stiut sau nu au raspuns la intrebare.
38% dintre cetateni sunt nemultumiti de nivelul taxelor locale
Mai mult de o treime dintre romani sunt nemultumiti de nivelul taxelor locale, potrivit aceluiasi sondaj. Potrivit cercetarii, 60% dintre respondenti nu cunosc numele presedintelui Consiliului Judetean, 23% sunt nemultumiti de activitatea acestuia, 18% - nemultumiti si 6% - foarte nemultumiti, iar 28% nu-l cunosc.
Comparativ, 21% dintre respondenti s-au declarat foarte multumiti de activitatea primarului, 46% multumiti si 23% nemultumiti, in timp ce de activitatea prefectului s-au declarat foarte multumiti si multumiti 5% si, respectiv, 23%. De asemenea, 17% dintre cei chestionati au sustinut ca sunt nemultumiti de activitatea prefectului, iar 30% nu stiu cine este.
La intrebarea ''Personal cat sunteti de multumit de comunicarea cu angajatii primariei?'', aproape jumatate dintre cei chestionati (49%) au spus ca sunt multumiti, 19% nemultumiti si 12% ''nu este cazul''. 43% dintre respondenti au sustinut ca sunt multumiti de comunicarea cu edilul si 15% - nemultumiti. 18% dintre cei chestionati au raspuns ca ''nu este cazul''.
In ceea ce priveste comunicarea cu consilierii judeteni, gradul de nemultumire a scazut la 14%. 19% s-au declarat multumiti de comunicarea cu alesii locali, in timp ce 43% au sustinut ca ''nu este cazul''.
Aproape jumatate dintre romani ar vota impotriva regionalizarii
Aproape jumatate dintre romani ar vota impotriva regionalizarii, daca duminica viitoare ar avea loc un referendum pentru aprobarea proiectului de regionalizare a Romaniei, potrivit sondajului Avangarde. Astfel, 47% dintre cei intervievati au spus ca ar vota impotriva regionalizarii, 26% ar vota pentru regionalizare. Totodata, 26% dintre chestionati nu au stiut sa raspunda la intrebare, iar 1% nu au raspuns. Potrivit cercetarii, 68% dintre romani au auzit de proiectul de reimpartire administrativ-teritoriala a Romaniei in euroregiuni, in timp ce 31% nu au auzit.
46% dintre intervievati au declarat ca nu sustin noua organizare administrativ-teritoriala bazata pe inlocuirea judetelor cu regiuni administrativ-teritoriale mai mari, in timp ce 25% o sustin, iar 26% nu stiu. Intrebati cum cred ca ar trebui alesi viitorii presedinti de euroregiuni, 50% dintre subiecti au apreciat ca prin vot direct, 41% - nu pot aprecia, iar 5% considera ca acestia ar trebui numiti de Guvern. Totodata, 48% dintre cei chestionati considera ca Politia nu ar trebui sa sufere un proces de descentralizare (trecerea sub autoritatea administratiei locale), 30% sustin aceasta descentralizare, iar 20% nu stiu.
In acelasi timp, 47% se declara impotriva descentralizarii scolilor si altor unitati de invatamant, in timp ce 33% sustin un astfel de demers, iar 19% nu stiu. Totodata, 46% dintre intervievati nu sustin descentralizarea spitalelor si altor unitati sanitare, 33% sustin acest proces, 19% - nu stiu.

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.