Clarificari OUG nr. 3/2021. Se poate incheia contract de prestari servicii cu personalul medical si registratorii din centrele de vaccinare?

de Ioana Stoica 29 Ian. 2021 1179

Clarificari OUG nr. 3/2021. Se poate incheia contract de prestari servicii cu personalul medical si registratorii din centrele de vaccinare?
Referitor la pct. c) alin. (4) al art. 1 din OUG nr. 3/2021, pentru personalul medical si registratorii medicali din cadrul centrelor de vaccinare care vor asigura continuitatea activitatii dupa programul normal de lucru se va putea incheia un contract de prestari servicii? In ce conditii se poate incheia acest contract de prestari servicii?


Raspunsul specialistului:


Potrivit dispozitiilor art. 4 alin.(2) din OUG nr.3/2021 plata personalului medico-sanitar si a registratorilor medicali care isi desfasoara activitatea in cadrul centrelor de vaccinare impotriva COVID-19 organizate in alte locatii decat cele organizate de catre unitatile sanitare care se afla in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate se face in baza contractelor de prestari de servicii incheiate de catre aceste categorii de personal cu reprezentantul legal al autoritatilor administratiei publice locale in conditiile prevazute prin ordinul ministrului sanatatii si al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, care se aproba in termen de maximum 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
 

Asadar, din cuprinsul acestor dispozitii legale intelegem ca pot incheia contracte de prestari servicii doar personalul medico-sanitar si registratorii medicali care isi desfasoara activitatea in cadrul centrelor de vaccinare impotriva COVID-19 organizate in alte locatii decat cele organizate de catre unitatile sanitare care se afla in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.


Or, in conditiile in care utilizati sintagma „continuitatea activitatii dupa programul normal de lucru” se induce ideea de centru de vaccinare organizat de catre unitatile sanitare.


In acest context, apeciem ca pot deveni incidente prevederile alin.(1) al aceluiasi articol conform carora petru plata acestui tip de activitate se va incheia un contract distinct, de natura civila, incheiat cu casa de asigurari de sanatate de catre reprezentantul legal al unitatii sanitare sau al furnizorului de servicii in asistenta medicala primara, in conditiile prevazute prin ordin al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care se aproba in termen de maximum 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Prin urmare, in aceasta situatie apreciem ca respectivul contract nu este incheiat in mod individual de fiecare persoana, ci de reprezentantul legal al unitatii sanitare cu casa de asigurari de sanatate.  


Este de  mentionat ca modelul de contract, documentele in baza carora se incheie contractul, conditiile de raportare si validare a activitatilor realizate si modalitatea de plata, precum si modalitatea de implementare a activitatii in centrele de vaccinare se stabilesc tot prin ordinele sus-mentionate.
Personalul medico-sanitar si registratorii medicali, ce isi desfasoara activitatea la un furnizor de servicii medicale care are incheiat un contract de furnizare de servicii medicale cu o casa de asigurari de sanatate, poate desfasura activitate in cadrul centrului de vaccinare impotriva COVID-19 in afara programului de activitate stabilit si prevazut in cadrul contractului incheiat cu aceasta.

In concluzie, pana la emiterea ordinelor sus-mentionate, apreciem ca pot fi incheiate contracte de prestari servicii doar de catre personalul medico-sanitar si registratorii medicali care isi desfasoara activitatea in cadrul centrelor de vaccinare impotriva COVID-19 organizate in alte locatii decat cele organizate de catre unitatile sanitare care se afla in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate cu reprezentantul legal al autoritatii administratiei publice locale.
 

Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro

, ,

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016