Este posibila formarea profesionala interna?

de Ana Tudor 29 Iul. 2016 4774 1

Este posibila formarea profesionala interna?
Conform Codului muncii, specialistii Rentrop&Straton precizeaza ca formarea profesionala interna poate fi realizata doar prin incheierea unui contract de calificare profesionala sau a unui contract de ucenicie.


Contractul de formare profesionala reprezinta contractul in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale, arata art. 202-203 din Codul muncii. Acesta se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.

Pot incheia contracte de calificare profesionala salariatii cu varsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobandit o calificare sau au dobandit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator, numai angajatorii autorizati in acest sens de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.


In cazul in care angajatorul nu este autorizat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii pentru incheierea contractelor de calificare profesionala, schimbarea functiei intr-o alta functie, a carei ocupare necesita o calificare, se poate face numai dupa ce salariatul obtine aceasta calificare prin absolvirea unui curs.

Pregatirea profesionala a salariatilor este obligatorie putand fi facuta in modalitatile prevazute de art. 193 Codul muncii republicat.
Potrivit dispozitiilor art. 18 alin. (3) si (4) din Ordonanta Guvernului nr. 129/2000, angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective. Certificatele au recunoastere nationala numai daca angajatorii sunt autorizati ca furnizori de formare profesionala.

Asadar, un angajator care nu este autorizat ca furnizor de formare profesionala poate organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii. Certificatele de absolvire a cursurilor, in acest caz, au valabilitate numai in cadrul unitatii care a organizat cursurile de formare profesionala. In consecinta, angajatorul nu are obligatia sa se autorizeze ca furnizor de formare profesionala, dar daca nu o face, certificatele eliberate ca urmare a cursurilor organizate au recunoastere numai in cadrul unitatii respective.

Cursurile organizate de angajator constituie o modalitate de pregatire profesionala prevazuta de lege, angajatorul isi poate indeplini obligatia de a asigura participarea salariatilor la programe de formare profesionala si prin organizarea unor astfel de cursuri.

Sursa: Portal Codul Muncii

Autor: Ana Tudor
teeest



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.67 din 3 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

1 comentarii
Ceorapin-Torok Ctin 12-Aug-2016 12:22:52
Buna ziua,

As avea cateva comentarii legate de acest articol.
De fapt cred ca mai degraba sunt lacune ale legii vis-a-vis de ceea ce este prevazut in Codul muncii despre formarea profesionala.
Am citit atat de multe materiale si tot nu se leaga.
Ce inseamna de fapt formare profesionala?
Parerea mea este ca formarea profesionala se dobandeste in urma unui curs, stagiu sau orice forma prevazuta de Codul muncii sunt de acord DAR pentru ca exista un dar care se finalizeaza cu UN CERTIFICAT DE ABSOLVIRE si eventual unul de participare. Acest cerificat ar trebui sa fie recunoscut, altfel angajatorul nu ar trebui sa aiba pretentii la acte aditionale prin care sa stipuleze o anumita perioada in care angajatul nu are voie sa isi dea demisia.
In cazul in care, asa cum scrie in articol, angajatorul nu este obligat sa se acrediteze sa tina cursuri de formare, atunci angajatorul NU AR TREBUI sa aiba dreptul sa incheie acte aditionale cu clauze de formare profesionala si cu dreptul de a cere sume de bani daca angajatul isi da demisia inainte de perioada stipulata prin actul aditional.
Din punctul meu de vedere este o mare neconcordanta.
In concluzie, la articolul 193 din Codul muncii, pct. a nu ar trebui sa contina formarea profesionala interna ci doar prin firme terte acreditate. In acest fel, angajatorul este indreptatit sa ceara acele sume de bani despre care vorbeam mai sus.
In cazul in care formarea profesionala este facuta intern si cu lectori fara diploma, angajatorul nu ar trebui sa aiba dreptul sa aiba pretentii prin actele aditionale ce sunt stipulate in Codul muncii. Dintr-un motiv simplu. Daca eu fac scoala facultatea intr-o institutie neacreditata, atunci diploma obtinuta nu este recunoscuta. Asa ar trebui sa fie si cu cursurile facute intern.
As fi foarte recunoscator daca as primi un feedback.
Multumesc.

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit