de Ioana Stoica 20 Feb. 2014 1644 |
Primele 6 luni dupa debutul in profesie reprezinta perioada de stagiu, potrivit art. 31 alin. (5) din Codul muncii, pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, cu exceptia celor in care stagiatura este reglementata prin legi speciale.
La finalizarea stagiaturii, angajatorul va elibera o adeverinta, care este vizata de inspectorul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta isi are sediul.
Modalitatea de efectuarea a stagiului se reglementeaza prin lege speciala, conform alin. (6) din art.31. Vidul legislativ a fost completat prin Legea nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, publicata in Monitorul Oficial nr.776 din 12 decembrie 2013.
Acesta arata ca scopul efectuarii stagiului este de asigurare a tranzitiei absolventilor de invatamant superior de la sistemul de educatie la piata muncii, de a consolida competentele si abilitatile profesionale pentru adaptarea la cerintele practice si exigentele locului de munca si pentru o mai rapida integrare in munca, precum si dobandirea de experienta si vechime in munca.
Stagiarii se afla in executarea unui contract de munca, beneficiaza de salariu si de toate celelalte drepturi ale unui salariat.
Caracteristicile perioadei de stagiu:
- constituie o perioada de proba, la angajarea de absolventi ai invatamantului superior;
- contractul de munca nu poate inceta printr-o simpla notificare;
- o astfel de incetare a contractului nu constituie o concediere si poate interveni numai la sfasitul perioadei de stagiu, daca absolventul nu promoveaza evaluarea finala;
- stagiul reglementat prin Legea nr.335/2013 priveste numai absolventii invatamantului superior, nu si ai invatamantului preuniversitar;
- stagiarul se afla in executarea a doua contracte: contractul individual de munca si contractul de stagiu;
- stagiul este o perioada de munca, dar si o perioada de formare profesionala;
Este interzis? utilizarea stagiarilor la prestarea altor activitati si/sau exercitarea altor atributii in afara celor prevazute in fisa postului si in contractul de stagiu. Daca aceasta obligatie nu este respectata, stagiarul poate refuza astfel de insarcinari, iar institutia va fi sanctionata cu amenda de la 1.000 la 2.000 de lei.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.