Evaluarea anuala a unei salariate care a intrat in concediu pentru cresterea copilului

de Marius Matei 04 Feb. 2021 1524

Evaluarea anuala a unei salariate care a intrat in concediu pentru cresterea copilului
aPentru un angajat (personal contractual) care a intrat in crestere copil in luna septembrie 2020 si care a avut si cele 126 de zile de concediu medical aferente sarcinii, care este procedura de evaluare si cand ar trebui efectuata? Specific faptul ca la suspendarea contractului individual de munca nu s-a realizat evaluareaa.


Raspunsul specialistului: 

Referitor la personalul contractual, art. 554 din OUG nr. 57/2019 Codul administrativ prevede la ali. (6) ca ”activitatea profesionala se apreciaza anual, ca urmare a evaluarii performantelor profesionale individuale, de catre conducatorul institutiei publice, la propunerea sefului ierarhic, prin acordare de calificative: foarte bine, bine, satisfacator si nesatisfacator. Ordonatorii principali de credite stabilesc criteriile de evaluare a performantelor profesionale individuale prin raportare la nivelul functiei detinute de persoana evaluata, cu respectarea prevederilor in domeniul legislatiei muncii. Ordonatorii principali de credite pot stabili si alte criterii de evaluare in functie de specificul domeniului de activitate”.

Codul administrativ contine o metodologie de evaluare, dar numai pentru functionarii publici nu si pentru personalul contractual.

Pentru personalul contractual este in responsabilitatea ordonatorului principal de credite sa stabileasca modalitatea de evaluare a personalului, cu respectarea prevederilor din domeniul legislatiei muncii.

Aceste prevederi sunt cuprindse in Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare unde reglementeaza ca angajatorul trebuie sa prevada in contractul individual de munca al salariatului ”criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;” (art. 17 alin. (3) lit. e)), sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora (art. 40 alin. (1) lit. f)), iar procedura de evaluare trebuie sa fie stabilita prin Regulamentul intern (art. 242 lit.i)).

Avand in vedere cele mentionate, nu putem indica o procedura de evaluare a personalului contractual deoarece aceasta trebuie elaborata si aprobata la nivelul institutiei dumneavoastra.


Analizand insa prevederile aplicabile functionarilor publici, perioada de evaluare stabilita este cuprinsa in perioada 1 ianuarie-31 martie din anul urmator perioadei evaluate, dar prin exceptie, evaluarea se poate face si la o alta data in cazul in care raporturile de serviciu ale functionarului se modifica, se suspenda sau inceteaza.

Astfel, facand o paralela, in cazul prezentat de dumneavoastra, evaluarea ar fi trebuit sa fie facuta la suspendarea contractului individual de munca al salariatei.
Insa, aceasta prevedere este aplicabila functionarilor publici. In ceea ce priveste personalul contractual, ordonatorul principal de credite, are libertate in a reglementa procedura de evaluare si apreciem ca in aceasta se poate stabili si faptul ca intr-o asemenea situatie evaluarea se poate face fie la suspendarea contractului de munca, fie intr-un termen de cateva luni de la reluarea activitatii de catre salariat (spre exemplu in termen de 2-3 luni).
 

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalInstitutiiPublice.ro
 
 

Marius Matei Autor: Marius Matei
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016