de Ana Tudor 30 Oct. 2014 4384 |
Vrei sa-ti dai demisia si nu stii ce trebuie sa faci? In primul rand trebuie sa te gandesti la asta cu trei saptamani inainte!
Daca citesti cu atentie contractul individual de munca pe care l-ai incheiat cu angajatorul, vei observa ca acesta contine si cateva informatii despre preaviz.
Preavizul este intervalul de timp in care vei continua sa mergi la serviciu in mod normal, dupa ce ti-ai anuntat seful de intentia de a demisiona. In general, preavizul nu poate depasi termenul de 20 de zile lucratoare.
Exceptie, in cazul angajatilor care ocupa functii de conducere! Demisia angajatilor care ocupa posturi de conducere presupune un preaviz prelungit, care insa nu trebuie sa depaseasca perioada de 45 de zile.
Iti vei anunta seful ca ai de gand sa iti prezinti demisia atat pe cale orala, cat si pe baza unei cereri scrise, prin care soliciti incheierea contractului individual de munca, dupa cum se stipuleaza in Codul Muncii.
La primirea demisiei tale pe baza de cerere scrisa, angajatorul are obligatia de a inregistra demisia - actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz, conform Codului Muncii.
Atentie! In cazul in care angajatorul refuza sa inregistreze demisia, salariatul poate face dovada acestei situatii prin orice mijloace.
O situatie speciala are loc in cazul in care salariatul aflat in preaviz, refuza sa mai vina la serviciu. In acest caz, angajatorul are dreptul de a suspenda termenul de preaviz.
Ba mai mult, neprezentarea angajatului la locul de munca este considerata abatere disciplinara, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern si contractul individual de munca.
Salariatul care nu se prezinta la convocarea emisa de angajator, fara un motiv obiectiv, ofera dreptul angajatorului de a dispune sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.
In cazul in care neprezentarea salariatului la convocarea facuta de angajator are un motiv obiectiv, respectiv pentru probleme de sanatate, angajatorul are obligatia sa retrimita o alta convocare salariatului.
Angajatorul trebuie sa se afle in posesia dovezii comunicarii convocarii salariatului.

Autor: Ana Tudor
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.