de Mihaela Croitoru 23 Sep. 2021 1488 |
Agentia Nationala a Functionarilor Publici aminteste faptul ca, in cadrul institutiei, concursul de recrutare consta in 3 probe succesive: selectia dosarelor de inscriere, proba scrisa si interviul. Modalitatea in care sunt reglementate probele de concurs permite verificarea competentelor, respectiv a cunostintelor teoretice, abilitatilor, calitatilor si aptitudinilor necesare ocuparii functiilor publice, fara a apela exclusiv la memorarea intocmai a textelor de lege.
Entitatile publice pot testa anumite abilitati si competente specifice prin organizarea unor probe suplimentare. Prin probele suplimentare se pot testa abilitatile, calitatile si aptitudinile necesare ocuparii functiei publice daca acestea constituie o conditie care necesita detinerea unor competente specifice pentru ocuparea functiei publice, prevazuta in fisa postului.
Prin proba scrisa, care consta in redactarea unei lucrari si/sau in rezolvarea unor teste-grila, se testeaza cunostintele teoretice si abilitatile practice. Subiectele pentru proba scrisa se stabilesc de catre comisia de concurs pe baza bibliografiei si a tematicii, astfel incat sa reflecte capacitatea de analiza si sinteza a candidatilor, in concordanta cu nivelul si specificul functiilor publice pentru care se organizeaza concursul.
In afara cunostintelor teoretice, prin modul de formulare a subiectelor pot fi testate si abilitatile practice, inclusiv in cadrul probei scrise. Astfel, stabilirea ponderii punctajului pentru fiecare subiect in parte din totalul de 100 de puncte, cat si maniera de testare a cunostintelor si a abilitatilor tin de modul in care subiectele sunt formulate si stabilite de comisia de concurs. Cu titlu de exemplu, subiectele pot viza solutionarea unor spete, prezentarea unor situatii practice sau conceperea unui material, conditii in care nu este necesara redactarea fidela a unor norme din lege, ci doar stabilirea acestora pe baza bibliografiei si a tematicii aprobate.
Evaluarea candidatilor pentru ocuparea unei functii publice de executie in cadrul probei interviu se realizeaza pe baza urmatoarelor criterii: abilitatile de comunicare; capacitatea de analiza si sinteza, abilitatile impuse de functie, motivatia candidatului si comportamentul in situatiile de criza. In plus fata de criteriile mentionate, evaluarea candidatilor pentru ocuparea unei functii publice de conducere ia in calcul inca trei criterii: capacitatea de a lua decizii si de a evalua impactul acestora, exercitarea controlului decizional si capacitatea manageriala.
Intrebarile formulate in sensul verificarii criteriilor sus-mentionate pot viza aspecte practice bazate pe experienta acumulata in activitatea desfasurata in diverse domenii, fara a se raporta in mod restrictiv la reproducerea legislatiei prevazuta in bibliografia de concurs.
Sursa: ANFP

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.