Indemnizatiile managerilor din institutiile publice locale

de Mara Dobrin 12 Nov. 2018 2197

Indemnizatiile managerilor din institutiile publice locale
Va reamintim ca potrivit alin. (2) lit. a) al art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017, incepand cu data de 1 iulie 2017, cuantumul brut al salariilor de baza precum si cuantumul sporurilor se mentin in plata la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, pana la 31 decembrie 2017, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, ca atare nu poate fi acordata alta majorare salariala.


"Va rugam sa ne precizati daca indemnizatiile managerilor din institutiile publice locale de cultura prevazute in grila din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul 2022, pot fi depasite in situatia in care persoanele respective sunt nominalizate in echipe de proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile potrivit art.16 din legea-cadru de salarizare?"


Raspunsul specialistilor de la PortalInstitutiiPublice.ro:

Art. 38 alin.(2) din Legea-cadru prevede ca, in prima luna de aplicare a legii, respectiv luna iulie 2017, se mentin in plata salariile de baza si celelalte drepturi salariale acordate in luna iunie 2017, daca personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

 

Exceptie de la aceasta regula au facut:

- personalul care a ocupat o functie de demnitate publica, ale caror indemnizatii au fost stabilite prin inmultirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata cu coeficientii de ierarhizare prevazut in anexa IX la Legea-cadru,
- si personalul din cadrul administratiei publice locale salarizat potrivit art. 11 din Legea-cadru prin hotarare a Consiliului local/judetean, dupa caz.
Salariile de baza se stabilesc potrivit art. 38 alin. (3) si alin.(6).

Potrivit art. 38 alin. (3) lit. a), incepand cu luna ianuarie 2018, se acorda salariile de baza si celelalte drepturi salariale avute in luna decembrie 2017, majorate cu 25%.

 

Exceptie de la aceasta regula o reprezinta:

- personalul care ocupa functiile de medic, asistent medical si ambulantier/sofer de autosanitara (pentru aceste categorii de personal, salariile de baza se majoreaza la nivelul salariului de baza stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022 –art. 38 alin. (3) lit.b))
- personalului didactic din unitatile de invatamant preuniversitar si universitar de stat care beneficiaza de la 1 martie 2018 de majorarea suplimentara de 20% –art. 38 alin. (3) lit.d))
- personalul din cadrul administratiei publice locale –art. 38 alin. (3) lit.e)
- si personalul care a ocupat o functie de demnitate publica, ale carora indemnizatii au fost stabilite prin inmultirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare cu coeficientii de ierarhizare prevazut in anexa IX la Legea-cadru –art. 38 alin. (3) lit.f).

 

IMPORTANT!

Se va compara salariul de baza avut in luna decembrie 2017, majorat cu 25%, cu salariul de baza prevazut in anexele la lege, care va cuprinde in toate cazurile, gradatia aferenta transelor de vechime in munca, si, dupa caz, majorarile salariale prevazute in continutul legii.

Potrivit art. 38 alin. (6), salariile de baza determinate prin inmultirea salariilor de baza avute in luna decembrie 2017 cu 25% nu pot depasi nivelul salariilor de baza prevazute in anexele la lege pentru anul 2022.

Astfel, in situatia in care salariul de baza stabilit potrivit art. 38 alin.(3) lit. a) este mai mare decat cel prevazut de lege pentru anul 2022, se va acorda salariul de baza prevazut in lege pentru anul 2022.

De mentionat ca, in salariile de baza pentru anul 2022 care se compara cu salariile de baza majorate cu 25% fata de nivelul din luna decembrie 2017 vor fi cuprinse gradatiile aferente transelor de vechime in munca si, dupa caz majorarile salariului de baza prevazute in continutul legii.

Totodata, in cuprinsul clarificarilor oferite de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, se precizeaza ca potrivit art. 16 alin. (11) din Legea-cadru nr.153/2017 conducatorul institutiei/autoritatii publice are obligatia de a asigura respectarea conditiilor si limitelor stabilite prin prevederile prezentei legi la nivelul tuturor echipelor de proiecte organizate in cadrul institutiei/autoritatii publice pe care o conduce.


In situatia in care toate conditiile de la art. 16 din Legea-cadru nr. 153/2017 sunt indeplinite, apreciem ca personalul in cauza, nominalizat in cadrul echipelor de proiect, este indreptatit la acordarea majorarii pentru activitatea desfasurata in cadrul proiectelor europene, chiar si in situatia in care salariul de baza este stabilit la nivelul grilei pentru anul 2022.

 


Sursa: PortalInstitutiiPublice

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016