de Cristian Tanase 10 Feb. 2017 5006 |
Precizam inca de la inceput ce inseamna, de fapt, sporurile salariale, cand pot fi acordate si de cate tipuri sunt. Asadar, orice angajat ar trebui sa stie ca sporurile sunt adaosuri salariale determinate pe baza conditiilor economice, tehnologice si sociale.
Din punct de vedere al duratei aplicarii lor si a perioadei de timp luata ca baza de calcul pentru care se calculeaza valoarea lor sunt de 2 feluri:
- sporuri cu caracter permanent (spor de vechime totala in munca, spor pentru conditii vatamatoare, spor pentru conditii toxice, etc)
- sporuri cu caracter temporar sau sporadic (spor de noapte, spor pentru ore suplimentare)
IMPORTANT! Indiferent de durata sporurilor este esential de stiut modul de calcul. Acesta se face prin aplicarea procentului stabilit sporului asupra valorii salariului brut de incadrare sau a salariului tarifar de incadrare la timpul efectiv lucrat in program normal de lucru.
Iata o situatie prezentata in cadrul PortalInstitutiiPublice.ro: "Suntem institutie publica, personal contractual. Va rugam sa ne precizati daca in salariul de incadrarare aferent unui salariat intra si vechimea si toate celelalte sporuri dinainte de 2010?"
Mentionam inca de la inceput ca odata cu Legea 330/2009 si cu schimbarea modalitatii de acordare a drepturilor salariale aferente unei anumite transe de vechime prin suplimentarea gradatiilor aferente salariului de baza al respectivului salariat, si nu prin acordarea unui anumit procent, act normativ aplicabil intregului personal bugetar, in salariul de baza aferent unei anumite functii, contractual sau functionar public, salariul de baza cuprinde si gradatiile aferente transei de vechime in munca.
Aart. 5 alin.(3) din OUG 1/2010 reglementeaza de asemenea acest fapt, si prevede in mod expres ca in salariile de baza ale functiilor de executie si ale functiilor de conducere sa fie cuprins in toate cazurile sporul de vechime in munca in cuantumul avut in luna decembrie 2009.
Sursa: PortalInstitutiiPublice

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.