de Ioana Stoica 24 Dec. 2013 2230 |
Angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca, potrivit prevederilor articolului 6, aliniatul 1 din Legea 319/2006, legea securitatii si sanatatii in munca.
In plus, angajatorul este obligat sa ia masurile necesare pentru prevenirea riscurilor profesionale, arata art. 7, alin (1), lit.b). Asadar, angajatorul trebuie sa aplice masurile ncesare pentru eliminarea sau reducerea riscului inainte ca un eveniment sa aiba loc.
Literatura de specialitate din cadrul Uniunii Europene prezinta urmatoarele principii generale pentru prevenirea sau limitarea riscurilor profesionale, care se aplica inca din faza de conceptie:
1. eliminarea sau evitarea riscului;
2. inlocuirea elementelor "periculoase" prin "elemente mai putin periculoase";
3. combaterea riscului prin masuri tehnice;
4. controlul riscului prin masuri organizatorice;
5. utilizarea echipamentului individual de protectie, ca ultima solutie;
Masurile organizatorice de prevenire a accidentelor de munca si/sau bolilor profesionale pot fi: examenul medical la angajare, periodic, la schimbarea locului de munca, examenul psihologic, instruirea lucratorilor, propaganda in domeniul securitatii si sanatatii in munca, organizarea adecvata a activitatii si a locului de munca, etc..
Masurile prezentate pot crea atat protectie individuala, cat si colectiva. Masurile tehnice de prevenire a accidentelor de munca si/sau bolilor profesionale pot fi cele cu care se realizeaza:
- protectia intrinseca, inca din faza de proiectare, cand se concep elementele materiale (mijloacele de productie si mediul de munca);
- protectia colectiva, care se refera in special la interventii asupra mediului de munca, care urmareste izolarea executantilor de factorii nocivi si impiedicarea contactului direct sau indirect dintre om si elementul periculos;
- protectia individuala, care se refera la izolarea omului, cu mijloace individuale de protectie de factorul de risc, eliminand sau diminuand astfel actiunea acestuia asupra organismului uman.
Protectia intrinseca si colectiva sunt prioritare in actiunile de prevenire fata de protectia individuala. Prin masurile de protectie intrinseca sau colectiva, se realizeaza si protectia individuala, insa cea mai eficienta protectie asupra executantului este protectia intrinseca.
Autor: Ioana Stoica
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.