de Ioana Stoica 11 Feb. 2016 3950 |
Normele de aplicare a prevederilor privind atribuirea contractelor de achizitie publica au fost modificate de Executiv. Modificarile au fost facute pentru solutionarea unor probleme ridicate, in mod constant, in practica achizitiilor publice si pentru eliminarea barierelor artificiale aparute in activitatea curenta a autoritatilor contractante.
"In acest sens, Executivul a adoptat o hotarare care modifica si completeaza HG 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din OUG 34/2006. O serie de modificari incluse in actul normativ urmaresc clarificarea unor situatii inca nereglementate sau reglementate insuficient", mentioneaza Guvernul.
Potrivit modificarilor, in cazul rezilierii contractului de achizitie publica din vina exclusiva a contractantului, autoritatea contractanta emite documentul constatator in termen de 14 zile de la data rezilierii. Un exemplar al acestui document constatator se va incarca in SEAP si va putea fi vizualizat de toti cei interesati. In vechea legislatie nu exista obligativitatea incarcarii documentului in SEAP. Documentul constatator se intocmeste in doua exemplare, autoritatea contractanta avand obligatii sa elibereze un exemplar operatorului economic si sa depuna un exemplar la dosarul achizitiei publice. O copie a documentului constatator se publica in SEAP, precizeaza sursa citata.
O alta modificare se refera la introducerea posibilitatii ofertantului de a corecta propunerea financiara si pe cea tehnica. Astfel, ofertantul are posibilitatea sa corecteze elementele propunerii financiare, ca urmare a unor erori aritmetice. Fara a fi afectat pretul prevazut in propunerea financiara, corectarea abaterilor tehnice minore au fost limitate, ca urmare a raspunsului din partea pietei din domeniul achizitiilor publice, la maximum 1% din pretul total al ofertei. Ofertantul are posibilitatea sa modifice propunerea tehnica avand in vedere existenta unor abateri tehnice minore, care au la baza erori materiale evidente si care pot fi completate/corectate intr-un mod care nu conduce in realitate la depunerea unei noi oferte, mentioneaza Executivul.
Actul normativ adoptat include masuri de flexibilizare si de reducere a birocratiei in domeniul achizitiilor publice, printre care introducerea interdictiei, pentru autoritatea contractanta, sa utilizeze calificarea si expertiza personalului desemnat sa realizeze activitatile cuprinse in contract, ca parte a procesului de calificare si selectie, in cadrul procedurii de atribuire a respectivului contract. Atunci cand ofertantul sau candidatul demonstreaza indeplinirea unei cerinte de calificare legata de capacitatea tehnica si profesionala sau situatia economica si financiara, se introduce posibilitatea ca acesta sa invoce sustinerea acordata de unul sau mai multi terti. Capacitatea tertului sau a tertilor urmeaza a fi cumulata cu cea a ofertantului sau a candidatului in ceea ce priveste cerinta. In cazul in care sustinerea tertului vizeaza resurse netransferabile, se introduce obligatia ca angajamentul ferm prezentat de ofertant/candidat sa garanteze autoritatii contractante indeplinirea obligatiilor asumate prin acestea. Obligativitatea este introdusa pentru situatia in care contractantul intampina dificultati pe parcursul derularii contractului, mai arata comunicatul.

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.